10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCâteva secrete pentru a deveni parinti „de succes“

Câteva secrete pentru a deveni parinti „de succes“

Un copil sanatos, vesel, bun si frumos nu este un vis greu de implinit. Chiar daca poate parea simplu, a fii parinte nu este deloc usor. Daca va simtiti nesiguri, tineti cont de câteva idei esentiale.


1. Iubire neconditionata


Ati aflat la ecograf vestea cea mare: peste noua luni veti deveni mami si tati! Incepând din aceasta clipa, nu mai sunteti singuri. Sunteti, deodata, trei persoane distincte care compun o familie. Dorit, asteptat cu emotie si dragoste crescânda, pe masura ce se apropie momentul unic al marii intâlniri, micutul are nevoie de toata iubirea, in fiecare clipa si in fiecare zi.


2. Impreuna cât mai mult timp


Copilul are nevoie sa-si vada parintii, sa-i simta aproape pe amândoi. Oricarui copil ii place sa fie spalat, imbracat, schimbat, hranit si mângâiat in egala masura atât de mama, cât si de tata, care devin pentru el centrul lumii. Categoric ca timpul acordat copilului dumneavoastra este cea mai mare „investitie“ pe care cineva o poate face. Având parintii alaturi, copilul va lua tot ce e mai bun de la acestia, ii va observa, studia, imita, luându-i, de ce nu, ca modele in viata.


3. Asumati-va responsabilitatile


Nimeni nu poate fi parinte de succes daca nu-si asuma curajos atât bucuriile, cât si greutatile. Supravegheati copilul in permanenta, paziti-l, ocrotiti-l de pericole. Nu-l lasati singur, dar invatati-l sa se pazeasca si singur, sa devina responsabil…


4. Nu comparati niciodata copilul dumneavoastra cu alti copii


Fiecare copil este unic, nu seamana cu ceilalti, nici macar cu dumneavoastra nu seamana atât de mult pe cât incearca sa va convinga rudele si prietenii sau oricât de mult ati visa. Cu toate ca va doriti tot ce e mai bun pentru micutul dumneavoastra, nu puteti accelera mersul vietii, dezvoltarea fireasca a unui copil, chiar daca prichindelul de numai doi ani al vecinului recita poezii, e mai inalt cu o jumatate de cap fata de micutul dumneavoastra si, in plus, are si ochii albastri. Nu dramatizati: copilul o sa vorbeasca in curând, poate chiar mai corect de la inceput, o sa aiba un salt incredibil in inaltime in doar câteva luni… Comparatiile sunt inutile, intrucât nu puteti schimba copilul, insa, intrând in „jocul“ lor, aveti toate sansele sa va transformati in parinti nefericiti si mereu nemultumiti de odrasla lor. Consecintele sunt usor de intrezarit: un copil frustrat si neincrezator in fortele si calitatile lui si parinti care il vor critica in permanenta, de multe ori pe nedrept. Nu-l faceti nici invers, idolatrizându-l.


5. Un program fix, dar si independenta


Succesul dumneavoastra ca parinti se datoreaza si rezolvarii unei foarte grele ecuatii in noua viata in trei. Micutul are orele lui de somn, de masa, de plimbare, de joaca, de baie. Oricât ati incerca, nu puteti sa va pliati in intregime programul dumneavoastra cu al lui. Chiar daca nu-i usor, trebuie sa gasiti un mod prin care sacrificiile dumneavoastra sa nu fie prea mari, iar ordinea din viata lui sa nu devina prea sufocanta. De aceea, incercati sa-i impuneti treptat copilului programul dumneavoastra de somn; asezati-l pe el in apropierea mesei unde mâncati si nu va asezati dumneavoastra pe jos, deoarece treptat va ajunge sa nu le mai resimta ca pe niste constrângeri, ci ca pe niste gesturi normale ale comportamentului uzual in familie.


Iubirea din familie


Copilul are nevoie sa vada si sa simta cât de mult va iubiti, va va urmari cu maxima atentie atunci când va veti imbratisa la venirea sau la plecarea din casa, iar acest lucru ii va da incredere si-l va asigura ca este protejat si ocrotit de doi parinti care stiu sa-si arate si sa-si exprime sentimentele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS