13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScolile de la tara, sensibile la gripa

Scolile de la tara, sensibile la gripa

Sute de elevi doljeni risca sa se imbolnaveasca de gripa. In peste 30% din unitatile de invatamânt doljene nu a fost efectuata igienizarea in vacanta intersemestriala.


Directorii de scoli si primarii doljeni au ignorat avertismentele Ministerului Educatiei si Cercetarii si Ministerului Sanatatii si au preferat sa lase igienizarea scolilor pentru vacanta de vara.


Fiecare unitate scolara a primit inainte de vacanta intersemestriala o nota din partea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj prin care se solicita efectuarea igienizarii impotriva gripei, in conditiile in care numarul de imbolnaviri era in crestere. Directorii doljeni trebuia sa solicite bani consiliilor locale si sa angajeze firme specializate pentru igienizarea scolilor, dar unele unitati fie nu au respectat nota, fie nu au transmis raspunsul la ISJ Dolj.


„Cu toate ca am sperat ca toate autoritatile locale si directorii sa inteleaga necesitatea actiunii de igienizare si pericolul la care sunt predispusi copiii daca se intorc la scoala si clasele nu au fost dezinfectate, peste 30% din unitati nu au trimis nici un raspuns la nota trimisa de noi la sfârsitul lunii ianuarie sau nu au efectuat igienizarea. Le-am explicat ca trebuie sa solicite bani consiliilor locale si sa angajaze firme specializate pentru o igienizare care sa dea rezultate. Responsabilitatea le apartine si va trebui sa suporte sanctiunile Sanepidului“, a explicat Diana Busoi, inspector scolar general al ISJ Dolj.


Igienizarea, blocata in primarii


Majoritatea scolilor unde nu s-a efectuat igienizarea sunt din mediul rural, acolo unde neintelegerile dintre primari si directori se rasfrâng asupra procesului de invatamânt. „Sunt scoli cum ar fi cazul celei din Orodel unde exista dezinteres atât din partea primarului, cât si din partea directorului. In alte localitati insa acestia nu se inteleg si toate solicitarile de alocare de fonduri ale directorului scolii sunt refuzate de primar“, a precizat Diana Busoi.


„Nu am stiut ca trebuie sa facem igienizare pentru ca Scoala Caraula de care apartinem noi nu ne-a trimis si noua nota. Când am auzit ca trebuie sa trimitem un fax la inspectorat in care sa spunem daca am facut sau nu igienizare am aflat si noi de acest lucru. Dar la sfârsitul acestei saptamâni o vom face. Am gasit si firma si avem si banii“, a spus Ion Cârtu, directorul Scolii cu clasele I-VIII Orodel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS