11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConstructorii vor fonduri UE consistente cu eforturi putine

Constructorii vor fonduri UE consistente cu eforturi putine

Firmele din domeniu se plâng ca nu au succes la marile licitatii de pe plan local, insa nu se asociaza pentru a lua contracte de anvergura. Mai mult, desi este in interesul lor sa câstige banii UE, patronii vor ca administratia sa le amenajeze centru de informare pe bani publici.


Circa 80 de reprezentanti ai firmelor de constructii doljene au fost prezenti ieri, la Camera de Comert si Industrie (CCI) „Oltenia“, la o intâlnire cu eurodeputatul Marian Jean Marinescu, care le-a explicat oamenilor de afaceri oportunitatile de accesare a fondurilor structurale UE, pe care România le are la dispozitie de la 1 ianuarie 2007. Marinescu le-a spus participantilor ca abia incepând cu luna mai patronii olteni vor avea la dispozitie ghidurile de finantare, care in acest moment sunt analizate pentru avizare de Comisia Europeana. „Asa sunt procedurile, dureaza patru luni pentru analiza. UE a discutat cu noi si inainte de 1 ianuarie 2007, cunostea problemele, insa a discutat mai mult neoficial. Procedurile oficiale au demarat la 1 ianuarie, data aderarii“, a afirmat Marian Jean Marinescu. Eurodeputatul s-a aratat deranjat ca in Oltenia exista foarte putine investitii in productie: „La noi sunt foarte multe investitii in comert. Stau si ma gândesc câti clienti o sa fie, pentru ca fabrici care sa produca bani n-am vazut. Noi avem nevoie de investitii pe termen lung, care sa creeze locuri de munca si sa aduca profit“.


Constructorii vor mura-n gura


Participantii la intâlnire au fost nemultumiti ca administratia locala si cea judeteana nu organizeaza astfel de intâlniri, in care sa le explice procedurile pentru a accesa fonduri. „Asteptati prea mult de la autoritati si totusi sunteti privati. Dupa aceea va plângeti ca vin altii si câstiga licitatiile la lucrarile mari“, a raspuns Marinescu. Eurodeputatul le-a recomandat constructorilor sa se asocieze daca vor sa câstige lucrari de anvergura. „Poate cei care au câstigat au intrat pe alta usa“, au sustinut câtiva din sala, facând aluzie la spagile vehiculate in domeniul costructiilor. Marian Jean Marinescu le-a spus nemultumitilor ca bani sunt destui, ba mai multi decât crede ca se vor putea accesa, asa ca spagile sunt de prisos din moment ce vor fi contracte pentru toti.


El le-a recomandat firmelor sa mearga peste primari cu propuneri de proiecte si chiar sa faca studii de fezabilitate gratis, ca pe niste „investitii“ de viitor. Totul depinde insa de scrierea cât mai multor proiecte eligibile, pe care, din pacate, numai câteva firme stiu sa le faca. „In România vor intra in urmatorii sapte ani circa 31 de miliarde de euro, din care opt miliarde vor fi investitii directe in agricultura. Mai ramân 23 de miliarde de accesat prin proiecte eligibile. De la 1 ianuarie 2007, costurile cu studiile de fezabilitate si proiectul tehnic vor fi costuri eligibile, adica vor fi suportate din fondurile proiectului. Având in vedere ca scrierea si consultanta se duc la 10-12% din valoarea unui proiect, rezulta o piata de consultanta de 2,5 miliarde de euro. Eu cred ca este o piata atractiva“, a afirmat eurodeputatul, aratând ca si consultanta este un domeniu in care se pot câstiga bani buni.


La final, acesta a remarcat lipsa de incredere a oamenilor de afaceri in procedurile de accesare a fondurilor. „In acest moment este nevoie de o campanie de informare agresiva, pentru ca lor lucrurile li se par mai complicate decât sunt in realitate. Toata lumea are impresia ca spun povesti, li se pare prea usor ca sa fie adevarat. Totusi, eu sunt optimist, cred ca vom accesa peste 50% din fondurile care au fost alocate pentru 2007“, a concluzionat Marinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS