11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdapostul de la Facai da examen

Adapostul de la Facai da examen

Centrul canin de la Facai va fi supus unui test de catre inspectorii DSV Dolj. Daca examenul va fi picat, câinii fara stapân nu vor mai avea unde sa fie strânsi si ar putea invada strazile Craiovei.


Dupa ce a fost inchis, la sfârstiul lunii ianuarie, din cauza conditiilor precare, adapostul de câini de la Facai va trebui sa treaca saptamâna aceasta mai multe teste pentru a putea fi redeschis. Decizia de inchidere a venit din partea inspectorilor Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj, care au invocat conditiile grele in care sunt tinute animalele si care nu respecta regulile impuse de UE, privind protectia animalelor. Noua administratie a centrului de la Facai, respectiv Serviciul Public de Salubritate (SPS), a finalizat reabilitarea obiectivului la sfârsitul saptamânii trecute.


„Toate amenajarile au fost facute in conformitate cu standardele impuse de UE. Animalele care vor fi gazduite aici vor fi tinute in conditii similare cu cele de peste hotare. Acum suntem in mijlocul concursului pentru ocuparea postului de tehnician veterinar, luni (astazi – n.r.) având loc ultima proba. Dupa ce vom decide care dintre cei patru candidati este cel mai bun, vom deschide centrul“, a declarat Sorin Ciobanu, directorul Salubritatii.


Inspectorii DSV Dolj in control


Desi conducerea SPS considera mai mult ca sigura redeschiderea centrului de adapost canin, reprezentantii DSV Dolj nu sunt de aceeasi parere.


„Mai intâi trebuie sa faca o cerere catre noi prin care ne cer avizul de functionare. Pe baza acesteia, inspectorii nostri vor merge pe teren si vor controla fiecare amanunt, pentru a fi siguri ca animalele vor fi tinute in conditii decente. Daca vor constata ca recomandarile lor au fost respectate, isi vor da acordul pentru redeschidere. In caz contrar, avizul nu va fi obtinut“, a mentionat Adrian Butaru, directorul DSV Dolj.


Andrei Butaru a precizat ca nu le-a fost dat un termen in care sa intre in legalitate, ramânând la decizia primariei daca doresc sa mai functioneze, optiune pentru care va trebuie sa le ceara acordul. Siguri pe ei si pe modernizarile pe care le-au facut, reprezentantii municipalitatii nu au luat in calcul si varianta in care centrul nu va fi redeschis.


Câinii, stapânii orasului


In timp ce adapostul canin de la Facai este in plina renovare, câinii fara stapân au invadat strazile Baniei. Dovada ca numarul lor a crescut consta in multele reclamatii adresate primariei, in cele aproximativ doua saptamâni in care animalele nu au mai fost prinse.


„Nici nu stiam ca nu ii mai duc la Facai, insa am observat sa sunt tot mai multi. Când vin in drum spre casa pe la Ciuperca sunt vreo 10-15 câini care umbla in haita si pe care mai bine ii ocolesti daca nu vrei sa fii muscat“, a spus Emilia Cristescu, din cartierul 1 Mai. Pâna sa fie inchis adapostul, câinii adusi in centrul de la Facai erau tinuti 14 zile, dupa care daca nu erau adoptati erau eutanasiati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS