5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGâlceava pe votul uninominal

Gâlceava pe votul uninominal

Intoarcerea la popor in luna martie ceruta de presedintele Traian Basescu pentru a impulsiona parlamentul sa aprobe votul uninominal a stârnit reactii furtunoase pe scena politica din tara. In timp ce unii parlamentari il acuza pe seful statului de populism, altii ii iau apararea.


Câti dintre parlamentarii opozitiei si ai puterii isi doresc cu adevarat vot uninominal? Greu de raspuns. Cert este ca toti se bat cu pumnul in piept si se lauda cu proiecte legislative depuse in parlament pe aceasta tema, desi pâna acum initiativele partidelor pe care le reprezinta au ramas uitate in sertarele forului legislativ. Dupa interventia de miercuri din parlament a presedintelui Basescu, parlamentarii se lauda acum ca seful statului nu face decât sa reia un proiect pe care ei l-au cerut aprobat cu insistenta de mai multi ani. De ce nu a fost aplicat? Interesele de partid, spun acestia, recunoscând ca votul uninominal este singura cale pentru reformarea clasei politice. Paradoxal, chiar daca rezultatele referendumului cerut de presedintele Basescu vor arata, asa cum este de asteptat, dorinta electoratului pentru schimbarea sistemului de vot, tot parlamentul este cel care va avea ultimul cuvânt de spus: adica transpunerea in lege a vointei populare. Asta inseamna ca ne intoarcem de unde am plecat.


Tinta Basescu


Clasa politica a reactionat la mesajul de miercuri din parlament, adresat de Traian Basescu. Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, pe care seful statului l-a alintat la un moment dat cu apelativul „lichea“, a declarat ca principalii opozanti ai votului uninominal sunt presedintele Traian Basescu si PD. „Chestiunea votului uninominal este pura demagogie. Pâna in acest moment, din intreaga clasa politica româneasca, principalul adversar al votului uninominal a fost Traian Basescu. Daca va veti intoarce doar la vara anului 2006, veti vedea ca la scoala de vara a Partidului Democrat, domnul Basescu a vorbit ferm si explicit impotriva votului uninominal“, a spus Bogdan Olteanu. „Ii sugerez lui Traian Basescu sa se duca la PD si sa sustina votul uninominal, pentru ca singurul loc unde sunt probleme e acolo“, a adaugat el. Mai echilibrat, senatorul liberal Teodor Melescanu a declarat ca interventia sefului statului confera greutate unui astfel de demers. „Cred ca pledoaria pentru un vot uninominal are importanta sa, pentru ca, desi exista un proiect de lege inclusiv al PNL din 2004, pe aceasta tema, sigur ca interventia presedintelui ii confera greutate prin legitimitatea pe care o are prin acest demers“, a spus acesta. Daca PNL se lauda cu propriile proiecte, UDMR, celalalt partid din Coalitia de guvernare, respinge ideea votului uninominal: „In privinta referendumului nu sunt de acord. Mai ales in ceea ce priveste votul uninominal. Nu e un sistem bun pentru România“, a spus Marko Bela, presedinte UDMR. In schimb, liderul PLD, Theodor Stolojan, a salutat decizia presedintelui Traian Basescu de a convoca un referendum pentru introducerea votului uninominal, incepând cu viitoarele alegeri, considerând ca aceasta masura va duce la responsabilizarea clasei politice in fata cetatenilor.


Nebuloasa votului uninominal


Alesii din parlament care reprezinta Doljul, indiferent de culoarea politica, cred ca votul uninominal este in general bun. O parte din ei considera insa ca schimbarea sistemului de vot este o sabie cu doua taisuri, deoarece in parlament ar putea intra manelisti, fotbalisti sau alte persoane mediatizate in exces, dar fara legatura cu procesul legislativ. Pe de alta parte, aplicarea noului sistem de vot ar putea fi intârziata de multitudinea de variante de vot uninominal existente pe piata. Presupunând ca poporul vrea schimbarea sistemului de vot, iar deputatii si senatorii nu se pot opune, alesii neamului, in buna traditie parlamentara de calitate autohtona, ar fi in stare sa dezbata ani buni ce varianta se potriveste României. Unde mai pui ca, pentru a-i da peste nas presedintelui Basescu, acestia ar putea scoate de la naftalina cele 17 proiecte de lege pentru aplicarea votului uninominal pe care le-au tinut dosite pâna acum.


Ce spun parlamentarii de Dolj ai puterii


„Votul uninominal ar produce politicieni mai apropiati electoratului. Dimpotriva, actuala clasa politica isi doreste politicieni mai apropiati conducerilor de partid“, a declarat ieri deputatul PLD de Dolj, Horatiu Buzatu. Acesta a precizat ca in parlament au fost depuse pâna in 2005 17 proiecte de lege care zac nedezbatute. „Eu am depus un proiect de lege in iunie 2006 referitor la votul uninominal pentru alegerea consiliilor locale. Este in acelasi stadiu, nemiscat, in comisia din Camera Deputatilor“, a spus Buzatu. Acesta a cerut reducerea numarului de parlamentari din Dolj, deoarece mare parte dintre ei sunt necunoscuti opiniei publice din judet. „Acum avem 15 parlamentari, zece deputati si cinci senatori. Cred ca nici oamenii avizati nu le stiu numele“, a spus deputatul PLD. Deputatul PD, Marian Jean Marinescu, a declarat ca nu are nici o problema cu votul uninominal. „Il accept. Cel mai bun pentru România este votul uninominal proportional, pe lista de partid combinat cu vot pentru persoane propuse tot de partid. Nu cred ca este posibil sa fie votata doar o persoana de pe acea lista“, a spus deputatul PD. La rândul sau, senatorul PNL, Mario Ovidiu Oprea, a declarat ca, desi prefera votul uninominal mixt, este constient ca acesta are o multime de dezavantaje. „Nu vom avea un parlament linistit cu un astfel de vot. Votul uninominal este necesar pentru ca-l doreste lumea, dar nu este o solutie miraculoasa. Presedintele Basescu a lansat ideea referendumului pentru a ne da cu sâc unii la altii. Eu cred ca este un referendum inutil“, a mai spus Oprea. Senatorul a precizat ca, indiferent daca referendumul va fi pozitiv, legea nu obliga parlamentul sa puna rezultatul imediat in practica. „Legea referendumului nu stabileste o data certa. Poate dura si ani pâna când parlamentul sa adopte o lege de modificare a sistemului de vot“, a avertizat Mario Oprea.


Ce spune Opozitia


Deputatul PSD, Ion Calin, spune ca referendumul cerut de presedintele Basescu nu isi are rostul, deoarece un proiect de lege initiat in martie 2005 de PSD urma sa intre in dezbaterea parlamentului in câteva luni. „Pâna acum nu a fost discutat, deoarece Biroul Permanent, cel care stabileste ordinea de zi a sedintelor, a fost dominat de membrii Aliantei. Acum nu mai e cazul“, a spus Calin. Deputata PRM, Olguta Vasilescu, are pareri impartite in privinta votului uninominal. „E si bun, si prost. Eu nu am nici o problema cu el, dar va asigur ca daca se aproba, tinerii nu vor mai accede in parlament, deoarece nu sunt cunoscuti. Trebuie aleasa cu mare grija varianta, pentru ca, spre exemplu, exista sisteme, care aplicate, la noi ar aduce la putere doar PSD si UDMR“, a declarat Olguta Vasilescu. Deputata PRM l-a acuzat totodata pe presedintele Basescu, ca, prin solicitarea referendumului, a ingropat orice sansa ca votul uninominal sa fie aprobat. „Presedintele Basescu a ingropat de tot votul uninominal. Dupa actuala lege, pentru ca referendumul sa fie valabil, trebuie ca peste zece milioane de alegatori sa se prezinte la urne pentru, ceea ce este imposibil. Din 1990 nu s-a mai intâmplat acest lucru, iar presedintele o stie bine. In caz contrar, nu se mai poate face un alt referendum pe aceasta tema“, a spus deputata. Conservatorii, aprigi contestatari ai presedintelui, prefera un vot mixt, in functie de Camera din parlament. „La Senat sa fie vot uninominal, iar la Camera Deputatilor vot proportional pe liste si uninominal. Daca se va tine cont doar de persoane va iesi o harabubura“, a avertizat Constantin Dascalu, presedintele PC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS