7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAfaceri pe spinarea elevilor

Afaceri pe spinarea elevilor

In timp ce tot mai multe brosuri cu variantele de subiecte pentru bacalaureat publicate pe internet de Ministerul Educatiei si Cercetarii apar pe piata, directorii liceelor doljene stau de paza la usa scolilor pentru ca reprezentantii editurilor sa nu ajunga la elevi.


Cu toate ca subiectele pentru examenele nationale nu au fost definitivate si contin greseli, editurile Sigma si Art au inceput sa distribuie prin liceele doljene brosurile cu subiectele la bacalaureat publicate de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) pe internet. Daca brosura cu subiecte este gratis, pentru a afla rezolvarea subiectelor elevul trebuie sa scoata din buzunar intre 17 si 22 de lei, in functie de materie. Directorii doljeni trebuie sa aiba grija ca nu cumva reprezentantii editurilor sa ii ademeneasca pe elevi cu brosurile ce contin rezolvarea unor subiecte provizorii care mai contin si unele greseli. „Am primit oferta de brosuri a editurii Sigma si am aratat-o si profesorilor de specialitate, dar aceasta nu a parasit biroul meu pentru ca elevii nu au de ce sa dea bani pe subiectele de pe net si pe rezolvarile lor pe care le vor primi gratis de la 1 martie, dupa ce MEdC va publica pe net varianta oficiala“, a spus Daniel Barbu, directorul Colegiului National „Carol I“ din Craiova.


ISJ Dolj, stapân peste subiecte si rezolvari


Cu toate ca obiectivul editurilor era ca brosurile sa ajunga in mâinile elevilor, cumparatori care puteau fi convinsi foarte usor, oferta lor a ramas blocata in birourile directorilor care au fost informati de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj ca liceenii vor primi gratis si varianta finala a subiectelor, si rezolvarea acestora. „Mi-a fost trimis un exemplar cu subiectele la matematica, dar nu l-am prezentat elevilor pentru ca nu este varianta finala a acestor subiecte. Nu am facut altceva decât sa ma uit la el si sa il pun deoparte“, a precizat Gheorghe Popa, directorul Grupului Scolar „Traian Vuia“ din Craiova. Desi nu poate impiedica editurile sa isi prezinte oferta in scoli, ISJ Dolj le-a transmis directorilor doljeni sa nu permita vânzarea acestora catre elevi. „Sarcina de a tipari o brosura cu varianta oficiala a subiectelor ne revine noua, dupa ce ministerul va remedia eventualele erori aparute si va publica varianta finala a subiectelor. Orice editura isi poate prezenta oferta in scoli, dar directorii au fost informati ca vor primi din partea inspectoratului, intre 16 februarie si 1 martie, varianta oficiala a subiectelor“, a explicat Diana Busoi, inspector scolar general al ISJ Dolj.


Compun subiecte si fac bani din publicarea lor


Cartea „Cele 100 de variante de subiecte propuse pentru proba scrisa a examenului national de bacalaureat“ pentru limba româna, aparuta la Editura Art, a fost realizata de autori din cadrul Serviciului National de Evaluare si Examinare, aceleasi persoane care au facut si subiectele publicate de MEdC pe internet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS