12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFiti alaturi de copil inca din primii ani de scoala!

Fiti alaturi de copil inca din primii ani de scoala!

A ajuta copilul sa-si puna in valoare calitatile e o preocupare a oricarui parinte. In primii ani de scoala rolul parintelui e aproape la fel de important ca si al profesorilor.


Aratati-i ca sunteti interesat de temele lui. Trebuie sa va abtineti de la comentarii denigratoare la adresa programei scolare, a profesorilor si ajutati-l la teme cel putin in primii doi ani, cât sa-i imprimati niste obiceiuri corecte. Asta nu inseamna insa sa-i faceti dumneavoastra temele, ci doar sa-l supravegheati.


Comunicati cu copilul. Poate ca marea „problema“ a invatamântului nostru e ruperea de realitate: elevilor li se predau niste concepte fara sa li se arate legatura dintre viata si ce invata la scoala. Incercati sa umpleti dumneavoastra aceste goluri, prin dezbaterea unor teme istorice, opere literare, chiar si filme pe care le-ati vizionat impreuna. Incercati permanent sa ii oferiti exemple concrete, sa faceti astfel analogie dintre concepte si notiuni.


Incercati sa transformati invatatul in ceva placut. Crescuti cu televizor si calculator, copiii manifesta tendinta de a nu mai fi interesati sa citeasca o carte, sa invete din manuale… Incercati astfel sa ii stimulati interesul vizual prin fotografii sau ilustratii din carti, puneti-l sa asculte casete audio sau sa asculte emisiuni sau lectii inregistrate etc.


Incercati pe cât posibil sa va incurajati copilul sa capete acea incredere in sine de care are nevoie. De cele mai multe ori, tendinta parintilor este de „pune la colt“ copilul, de a-l certa si pentru greseli minore. Asigurati-l mai bine ca ii sunteti alaturi indiferent de intorsatura pe care o pot lua lucrurile, aliati-va, pentru a-si gasi in dumneavoastra un prieten de nadejde. In momentul in care vedeti ca greseste, ajutati-l mai bine sa descopere calea prin care isi poate rezolva problema…


Alegeti ora potrivita pentru lectii. Puneti-l la incercare, ca sa descoperiti daca e mai bine sa manânce si sa se relaxeze putin si apoi sa se apuce de lectii ori daca trebuie sa scape intâi de apasarea temelor si dupa aceea sa manânce si sa se joace.


Este foarte important sa ii creati o atmosfera relaxata, camera sa fie locul lui de refugiu, in care sa aiba insa si un colt destinat studiului: un birou, o mica biblioteca etc.


Tineti legatura cu invatatoarea. Intrebati la ce nivel se situeaza si cum ati putea sa contribuiti pentru ca micutul sa obtina rezultate mai bune. Daca observati ca are nevoie de explicatii suplimentare la vreo materie, ajutati-l sau solicitati sprijinul unei persoane calificate.


Nu-l bateti la cap. A va dori ca micutul dumneavoastra sa aiba rezultate bune nu inseamna neaparat sa aiba 10 pe linie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS