16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEconomie cu bani de la guvern

Economie cu bani de la guvern

Tot mai multi craioveni sunt interesati de finantari de la stat, pentru reabilitarea termica a locuintelor, in 2007. Pâna la sfârsitul lui ianuarie, locatarii a 39 de blocuri initiasera demersurile necesare.


Reabilitarea termica a locuintelor a devenit tot mai atractiva pentru craiovenii de la blocuri, care, satui de facturile astronomice la intretinere, au luat in serios problema reducerii costurilor.


Stiind ca statul si administratia locala acorda sprijin financiar, multi locatari s-au gândit sa nu rateze ocazia si sa investeasca in imobilele pe care le detin. Daca, anul trecut, numarul celor interesati de programul national a fost insignifiant, in intervalul de timp scurs din 2007, noua asociatii de proprietari, respectiv 39 de blocuri, au depus actele necesare. Dupa ce dosarele vor fi luate la puricat de functionarii publici, vor fi trimise catre Consiliul Judetean Dolj, iar apoi la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, care va decide ce blocuri vor fi incluse in program.


Reprezentantii Serviciului de Coordonare a Asociatiilor de Proprietari din cadrul primariei sunt de parere ca numarul cererilor va cunoaste o crestere semnificativa in urmatoarele luni, când se vor constientiza avantajele reabilitarii termice.


„Pentru 2006, doar opt blocuri au reusit sa obtina finantare. Unul este din asociatia 64A-65A1 Craiovita Noua, iar restul din Asociatia 10 Aeroport. La toate a fost finalizat auditul energetic, care a oferit printre altele si solutii pentru reabilitare. Urmeaza intocmirea studiului de fezabilitate si proiectarea energetica. Pentru aceste etape, sumele necesare au fost puse la dispozitie de stat, care a virat banii catre Consiliul Local Craiova“, a declarat Marian Giubelan, seful serviciului.


180.000 de euro, reabilitarea termica pentru un bloc cu zece etaje


In urma auditului financiar, firmele specializate au oferit mai multe variante pentru reabilitarea termica. Spre exemplu, pentru un bloc cu zece etaje, investitia variaza intre 47.000 de euro si 180.000 de euro. Daca opteaza pentru varianta cea mai ieftina, facturile locatarilor vor fi reduse in medie cu 13%. In schimb, pentru o reducere cu aproximativ 68% a platilor la caldura, specialistii recomanda varianta cea mai piperata.


Daca proprietarii opteaza pentru o investitie de 180.000 de euro, echivalentul a 612.000 lei, 35% – respectiv 214.200 de lei – sunt asigurati de stat, 35% – adica alti 214.200 de lei – sunt pusi la dispozitie de administratia locala, iar restul de 30% – 183.600 de lei – sunt suportati de catre proprietar. La un bloc cu 40 de apartamente, fiecarui proprietar ii revine o suma de 4.590 de lei.


Investitia, potrivit specialistilor, urmeaza sa fie amortizata intr-o perioada de zece ani.


Reprezentantii primariei ii sfatuiesc pe craioveni sa depuna cât mai curând documentele necesare, pentru a fi siguri ca vor fi prinsi in programul national.


Reducerea facturilor poate ajunge la 82%


Reabilitarea termica a locuintelor a constituit subiectul unei intâlniri care a avut loc la sfârsitul saptamânii trecute, in Capitala, la care au participat reprezentanti ai autoritatilor locale din principalele municipii si ai furnizorilor de utilitati, functionari din Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, dar si din Ministerul Administratiei si Internelor. „Au fost aduse in discutie principalele modalitati pentru reducerea costurilor. Un exemplu concludent a fost acela a doua blocuri din Piatra Neamt, care in urma lucrarilor de reabilitare au ajuns la rezultate spectaculoase. Diminuarea cheltuielilor, dupa ce au fost monitorizate doi ani, a fost in medie cu 50%, ajungând in unele luni chiar si la 82%“, a adaugat Marian Giubelan.


Seful Serviciului Coordonarea Asociatiilor de Proprietari, care a participat la intâlnire, a precizat ca pentru anul trecut numarul apartamentelor reabilitate este de doar 35.000, in timp ce aproximativ doua milioane de apartamente ar trebui sa beneficieze de imbunatatiri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS