16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicamente pentru bolnavii cu transplant

Medicamente pentru bolnavii cu transplant

Bolnavii doljeni care fac tratament cu medicamente imunosupresoare dupa ce au suferit operatii de transplant renal au inceput sa primeasca abia incepând cu aceasta saptamâna medicamentele pentru luna ianuarie.


Spitalul Judetean de Urgenta Craiova a luat legatura cu furnizorii de medicamente pe 26 ianuarie pentru incheierea contractelor. Acestia s-au miscat destul de repede, iar o prima transa din medicamentele necesare a intrat in farmacia unitatii sanitare la inceputul saptamânii. Mai mult de jumatate din bolnavi a trebuit sa astepte insa cea de-a doua transa, care a ajuns ieri la Spitalul de Urgenta Craiova.


In ciuda acestei intârzieri, cauzate de schimbarea peste noapte a legislatiei, nu au existat consecinte grave. Bolnavii stiau ca intreruperea pentru câteva zile a medicatiei duce iremediabil la pierderea organului transplantat, asa ca au facut rost de medicamentele necesare din alte surse. Cei mai multi dintre ei s-au imprumutat de la distribuitori sau alti bolnavi, iar acum trebuie sa returneze medicamentele.


Seful Clincii de Nefrologie, conf. dr. Eugen Mota, sustine ca bolnavii isi vor putea ridica medicamentele de la farmacia Spitalului de Urgenta si pentru lunile urmatoare, pâna in aprilie. „Din aprilie, pacientii va trebui sa se prezinte pentru consultatii si medicamente doar la cele sase centre de transplant nominalizate de Ministerul Sanatatii Publice in Ordinul nr. 534/2005 referitor la unitatile sanitare acreditate pentru realizarea de transplant“, a precizat Mota.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS