19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPe Solomon „nu-l mai tin balamalele“

Pe Solomon „nu-l mai tin balamalele“

Sediul Primariei Craiova a cedat la usi, carora insa administratorii nu le mai pot gasi leac nicaieri in tara. Nici macar la reparatia balamalelor nu s-a inscris nici una dintre firmele contactate pâna acum de municipalitate.


Usile monumentale de la intrarea in sediul din strada A.I. Cuza al Primariei Craiova s-au lasat sub greutatea anilor, iar administratorii nu prea mai au sperante sa le remedieze. Solutia cel mai la indemâna ar fi inlocuirea sau repararea balamalelor, insa reprezentantii primariei au constatat cu stupoare ca nici o firma de constructii metalice nu indrazneste sa umble la sistemele facute in America, pe la 1900. Seful Serviciului administrativ al municipalitatii, Constantin Voichescu, spune ca a contactat absolut toate firmele mari din Banie, Buzau, Bacau si din alte orase din tara, in speranta ca va accepta cineva sa copieze balamalele americane. „Stiu ca pare incredibil, dar nimeni, absolut nimeni nu a vrut nici macar sa incerce sa fabrice astfel de balamale. Cei mai curajosi le-au demontat, insa cei mai multi s-au ferit sa umble in ele. Am contactat niste producatori din Germania, de la care asteptam un raspuns. Este posibil sa ne ceara o mostra si nu stiu cum vom proceda“, a declarat Voichescu.


Cealalta varianta, a modificarii usilor, este aproape imposibil de materializat, intrucât componentele fac parte dintr-o cladire de patrimoniu. Teoretic, usile subrezite ar putea fi totusi consolidate, insa nici asta nu sta in puterile confectionerilor locali de mobilier.


Marcel Berendei, specialist in monumente istorice la Directia judeteana pentru cultura, spune ca usile sunt parte integranta a monumentului din strada A.I. Cuza, nr. 7, si, ca atare, nu pot fi scoase din decor. „Usile ar putea fi in cel mai bun caz reparate. Daca in urma cu aproape 100 de ani au fost construite, acum ar putea fi, cu siguranta, macar consolidate, fiindca tehnologia a evoluat“, a spus Marcel Berendei.


Primarul Craiovei, Antonie Solomon, nu este ingrijorat de deteriorarea usilor, convins ca, daca au tinut 90 de ani, mai tin cel putin doua mandate. Solomon a precizat insa ca nici nu concepe sa nu gaseasca Voichescu o solutie. Cladirea in discutie a fost inaugurata in 1916, dupa planurile arhitectului Constantin Iotzu, si a gazduit Banca pentru Comert. Potrivit specialistilor, mozaicul, vitraliile si celelalte elemente arhitectonice ale imobilului au o mare valoare artistica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS