Ca si Costestiul – localitate care a facut tema paginii de saptamâna trecuta – comuna Maldaresti impresioneaza de la bun inceput prin arhitectura caselor de tip taranesc, de acum un veac si mai bine. Ridicate din caramida sau pamânt, varuite cu alb – culoare traditionala – si acoperite cu sita (un fel de sindrila), având in fata pridvor (sau cerdac) si in curte o magazie pentru bucate numita simbolic casoaie, gospodariile maldarestenilor atrag privirile oricarui strain care intra pentru intâia oara in sat.
Datorita acestei arhitecturi taranesti pentru care orasenii manifesta un tot mai mare interes in ultimii ani, casele din Maldaresti se vând. Nu la fel de bine ca o cabana sau o vila cu termopan, e drept, dar nici cumparatorii lor nu impartasesc aceste gusturi. Profesori, arhitecti, medici si chiar academicieni prefera casele de aici tocmai pentru specificul lor, pe care il conserva cu bun-gust si milioane.
„Acum mai multi ani si-a facut casa academicianul Ionete“, informeaza Dan Neamtu, localnic. „A luat casa parintilor si, pentru ca avea un aspect deosebit – copie dupa cula lui Greceanu -, a renovat-o. Este o adevarata piesa de muzeu!“.
Si totusi nu multe case sunt de vânzare, recunoaste secretara Primariei Maldaresti, Camelia Beregata. „Fie au copii carora sa le lase mostenire, fie nu vor sa vânda. Ultima casa s-a vândut anul trecut. Pretul nu a fost mare, fata de alte localitati din zone poate nu la fel de frumoase: 50 de milioane. Iar cumparatorul a fost un domn arhitect, care stie sa aprecieze modelul acesta de casa. Pâna acum i-a facut putine modificari – mai mult de confort. Despre termopane sau alte amenajari moderne nici nu poate fi vorba“, afirma secretara.
Daca in privinta caselor, maldarestenii se cam codesc sa le vânda, la terenuri oferta este mult mai mare. „Contracte de vânzare-cumparare de pamânt pe raza comunei se fac destul de des. Ultimul a avut o valoare de 8.000 de lei noi pentru o suprafata de trei mii de metri patrati. Deci cumparatori sunt si probabil ca o sa mai vina, pe masura ce zona se va dezvolta din ce in ce mai mult din punct de vedere turistic. Speram doar ca aceia care se vor muta aici sa nu transforme Maldarestiul intr-un sat banal, de câmpie“, zâmbeste discret Camelia Beregata.