11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStrada Runcu, din nou pe harta Craiovei

Strada Runcu, din nou pe harta Craiovei

Când isi pierdusera speranta de a fi acceptati in orasul in care locuiesc de zeci de ani, craiovenii de pe strada Runcu, din cartierul Valea Rosie, s-au trezit la porti cu trimisii primariei, scosi din amorteala de „vocile“ chemate de Gazeta de Sud sa-si urecheze gospodarii.


Functionarii publici si sefii regiilor craiovene au aflat marti seara, la intâlnirea contribuabililor cu autoritatile, organizata de Gazeta de Sud, ca strada Runcu chiar exista in Banie, desi din ea n-a mai ramas decât o groapa lunga de vreo suta de metri, de-a lungul careia traiesc craioveni cu acte-n regula.


Situata intre doua artere importante ale cartierului Valea Rosie, strada Runcu se afla sub nivelul blocurilor vecine, la unul dintre capete cu peste doi metri, si capata diverse infatisari geografice, in functie de conditiile meteo si de starea singurei retele subterane de utilitati existente, cea de alimentare cu apa, veche de o jumatate de secol. Când ploua marunt, dar neintrerupt, strada devine o mlastina in miscare ori, daca ploaia e mai puternica, se transforma in pârâu sau in lac. Daca e uscaciune, atunci locul pare o râpa. Colac peste pupaza, in parcarile imobilelor vecine s-au facut sapaturi pentru diverse constructii provizorii, molozul fiind aruncat pe marginea strazii. Canalizare nu exista, de asfalt nu poate fi vorba. Motive suficiente pentru ca oamenii sa astepte cu sufletul la gura proiectul „Fii vocea cartierului tau!“, adus de Gazeta de Sud in Valea Rosie marti seara, când Marin Oprea, locatar al cartierului, a cerut socoteala autoritatilor pentru ca si-au lasat de izbeliste strazile. Maria Untaru, care locuieste chiar pe strada Runcu, ne-a descris ieri cam ce inseamna sa stai intr-o casa pe Runcu. „E groaznic, mai ales când ploua. Vedeti la vecinu’, cum i-a inundat curtea si casa? Vedeti cum se sparg tevile de apa si mai vedeti ca n-avem canalizare. Nu se mai poate circula pe aici când ploua. Suntem uitati“, a spus Maria Untaru. Femeia asistase, mai devreme, la inspectia unei delegatii a Primariei Craiova, motiv sa se intereseze daca stim ceva. „Au spus ca ne fac de toate. Dar credeti ca ne fac anu’ asta?“, ne-a interogat Maria Untaru.


E in nomenclator!


Craiovenii de pe strada Runcu au uitat de când n-au mai vazut fata de functionar public sau alt responsabil prin mâlul de la poarta lor. S-a intâmplat ieri, când primarul Craiovei, Antonie Solomon, a vizitat groapa si a dispus un raport de solutii.


„Chiar e o groapa, nu o putem lasa asa. Inainte de evaluarea reabilitarii, asteptam un proiect al Regiei Autonome Apa pentru canalizare. De solutia aleasa de regie depinde asfaltarea. Cu siguranta in acest an Runcu va fi o strada a Craiovei in adevaratul sens al cuvântului“, a spus Antonie Solomon.


Directorul general al Regiei Autonome Apa, Constantin Stamatoiu, a spus ca reteaua de alimentare cu apa va fi inlocuita in primavara, pâna atunci urmând sa fie identificata si o solutie de canalizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS