19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSedinta cu scandal la CDR

Sedinta cu scandal la CDR

Bugetul propus pentru ADR Sud-Vest in 2007 a incins spiritele in rândul membrilor Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Oltenia. Reprezentantii consiliilor judetene din Oltenia au reprosat directoarei Bogheanu ca a exagerat cererile la unele capitole si mai ales atunci când a fost vorba de salariile angajatilor.


Intâlnirea de ieri a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala, organism deliberativ al ADR din care fac parte presedintii consiliilor judetene, dar si primari de municipii, orase si comune din Oltenia, a cam incurcat socotelile facute de reprezentantii ADR. Initial, in bugetul pe 2007 al ADR Sud-Vest Oltenia, angajatii institutiei au propus o contributie a celor cinci consilii judetene din regiune de 6.800 de lei vechi pe cap de locuitor. Impreuna cu cele 15 miliarde strânse de la consiliile judetene, dar si cu veniturile din surse atrase de ADR, bugetul institutiei urma sa ajunga astfel la 67 de miliarde de lei vechi. Directoarea agentiei, Marilena Bogheanu, a explicat cererile sale prin faptul ca in acest an atributiile ADR-urilor vor creste si, implicit, va fi nevoie de un buget mai mare. Bogheanu a dat exemplu altor agentii de dezvoltare din tara care au primit o contributie din partea consiliilor judetene de cel putin 8.800 de lei vechi pentru fiecare locuitor al regiunii. „Disproportia intre ei si noi este foarte mare si nu vom putea face fata daca nu avem oameni“, a spus directoarea Bogheanu. Aceasta a precizat ca este nevoie de angajarea in acest an a inca 11 persoane pentru a putea acoperi noile atributii ale ADR.


Sârbulescu: „Ar trebui sa sparg o banca sa dau atât“


Planurile directoarei nu au fost insa pe placul presedintilor de consilii judetene care au participat la intâlnirea de la Craiova. Toti reprezentantii administratiilor judetene prezenti au facut oferte mult mai mici ADR-ului, oferte care variau de la 4.500 de lei vechi pe cap de locuitor propuse de CJ Olt, Mehedinti si Gorj, pâna la 5.500, suma propusa de CJ Vâlcea. Contributia propusa de Dolj a fost de 5.000 de lei. Constantin Sârbulescu, presedintele CJ Mehedinti, a declarat ca institutia pe care o reprezinta nu are cum sa contribuie cu suma ceruta de ADR Oltenia si ca, pentru o comparatie relevanta cu celelalte agentii din tara, directoarea Bogheanu ar fi trebuit sa precizeze si fondurile europene atrase in Oltenia comparativ cu alte regiuni. „Ar trebui sa sparg vreo banca sa dau mai mult decât 4.500 de lei pentru un locuitor al judetului Mehedinti. Ca sa comparam bugetul cu cel al altor ADR-uri trebuia sa se mai faca o coloana cu sumele atrase de regiunile acelea in comparatie cu Sud-Vest Oltenia“, a spus Constantin Sârbulescu.


Salariile, marul discordiei


Principala nemultumire a presedintilor a fost insa suma ceruta pentru salariile angajatilor din ADR Oltenia, suma care, in opinia administrabililor, ar fi creat o discriminare salariala intre angajatii directiilor de integrare ale consiliilor judetene care se ocupa cu scrierea proiectelor si cei ai ADR, care se ocupa de acelasi lucru. „Nu vrem sa existe o discrepanta intre salariatii consiliilor judetene si cei ai ADR. Când faceti dovada ca munciti de doua ori mai mult decât cei din CJ, va vom da salarii duble“, a precizat presedintele CJ Dolj si CDR, Ion Prioteasa. Parerea a fost impartasita si de presedintele CJ Gorj, Ion Calinoiu, care a precizat ca nu intelege de ce cheltuielile de personal ale ADR se dubleaza, desi angajeaza doar 11 persoane. „Cheltuielile cu salariile se dubleaza de la 1.500.000 anul trecut la 3.000.000 anul acesta si nu inteleg de ce, pentru ca angajam numai 11 persoane. Mi se par supraevaluate. Toate cheltuielile sunt crescute cu cel putin 100% fata de anul trecut, dar volumul de munca ramâne acelasi“, a spus Ion Calinoiu.


Sediul ADR Oltenia, negociat cu ministrul Boagiu


Dupa negocieri cu usile inchise care au durat cinci minute, reprezentantii consiliilor judetene din regiune si Marilena Bogheanu au ajuns la un compromis, care nu a adus prea multe „daune“ bugetului propus initial de ADR. Acestia au fost de acord sa contribuie cu câte 4.500 de lei vechi pe cap de locuitor plus alte sume repartizate la rectificari de buget viitoare, insa suma va fi cheltuita doar pentru ADR, fara a include cofinantarea ceruta de Ministerul Integrarii Europene pentru sediul institutiei care va fi cumparat in Craiova. Potrivit directoarei ADR, Marilena Bogheanu, MIE a propus impartirea egala a patru milioane de euro obtinute prin programul PHARE de asistenta tehnica tuturor celor opt ADR-uri din tara pentru construirea sau cumpararea unui sediu in care institutiile ce se vor ocupa de impartirea fondurilor structurale sa isi desfasoare activitatea in urmatorii ani, restul de bani necesari pentru sedii urmând sa fie acoperiti de ADR-uri. Cei 375.000 de euro care ar reveni ADR Oltenia sunt considerati insuficienti de directoarea Bogheanu, care a declarat ca a gasit sedii potrivite pentru ADR la preturi de 8-900.000 de euro. Presedintii consiliilor judetene au cerut atât Marilenei Bogheanu, cât si presedintelui Ion Prioteasa sa negocieze cofinantarea cu ministrul Anca Boagiu la intâlnirea pe care acestia o vor avea azi la Bucuresti, propunând impartirea celor patru milioane in functie de veniturile fiecarei regiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS