14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPersoanele cu handicap sunt asteptate la cozi

Persoanele cu handicap sunt asteptate la cozi

Din aceasta luna, persoanele cu deficiente fizice, psihice, motorii etc. din judetul Dolj va trebui sa mearga sa isi plateasca singure facturile la telefon, radio-TV, energie electrica deoarece DGASPC Dolj nu va mai deconta direct aceste servicii.


Persoanele cu handicap nu vor mai beneficia de impulsuri telefonice gratuite. Conform Legii nr. 448 din 6 decembrie 2006, de la 1 ianuarie 2007, statul a sistat decontarea impulsurilor telefonice catre Romtelecom. Toate persoanele cu handicap din judetul Dolj vor primi acasa in aceasta luna o instiintare in acest sens. Li se ofera insa o compensatie, fiecare dintre acestia primind un asa-numit „buget personal complementar“, destinat achitarii facturilor de telefon, energiei electrice si radio-TV. Astfel, persoanele adulte cu handicap grav vor primi câte 800.000 de lei vechi, cele cu handicap accentuat – 600.000, iar cele cu handicap mediu – 300.000. Beneficiaza de aceste sume si familiile sau reprezentantii legali ai copiilor cu handicap pe perioada in care ii au in ingrijire, supraveghere sau intretinere.


Banii pentru decontarea facturilor vor ajunge cu intârziere


Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj au mentionat ca modificarile legislative i-au cam derutat pe oamenii cu diverse deficiente ai judetului, speriati ca plata acestor servicii nu le va mai fi facuta. „Multi au primit deja instiintarile cu privire la sistarea gratuitatii impulsurilor telefonice si au intrat in panica. Multi dintre ei vin la noi sa solicite lamuriri. Oamenii trebuie insa sa stie ca nu au de ce sa-si faca griji pentru ca vor primi banii in mâna, pe lânga indemnizatia pe care deja o primesc. Singura problema insa va fi ca trebuie sa isi plateasca singuri aceste servicii“, a mentioant Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice din cadrul DGASPC Dolj.


Astfel, cei peste 10.000 de oameni cu deficiente din judetul Dolj vor fi nevoiti sa mearga sa isi plateasca singuri facturile la utilitati. In plus, reprezentantii Directiei au mentionat ca vor oferi mai multe detalii dupa aparitia normelor metodologice ale legii, promise de guvernanti la 60 de zile de la publicarea actului normativ. Este important de stiut ca banii li se vor acorda retroactiv, pentru aceste luni persoanele cu deficiente acumulând datorii atât la telefon, cât si la energia electrica si radio-TV.


Drepturile persoanelor cu handicap


Adultul cu handicap vizual grav primeste pentru plata insotitorului o indemnizatie echivalenta cu salariul net al asistentului social debutant. Adultul cu handicap beneficiaza de indemnizatie lunara indiferent de venituri: in cuantum de 1.790.000 de lei vechi pentru cel cu handicap grav; in cuantum de 1.470.000 de lei vechi pentru adultul cu handicap accentuat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS