15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPensionarii de la oras prefera cardurile

Pensionarii de la oras prefera cardurile

Din totalul de peste 80.000 de pensionari din judetul Gorj, doar o mica parte au ales sa-si primeasca pensiile pe carduri sau in conturi bancare.


Majoritatea pensionarilor gorjeni nu vor sa-si ridice pensiile de la ghiseele bancare sau sa utilizeze carduri. Doar 5.774 de gorjeni si-au deschis un cont bancar in care, incepând cu aceasta luna, le vor fi livrate pensiile. Casa Nationala de Pensii a incheiat conventii cu trei banci si Casa de Economii si Consemnatiuni, astfel incât, din luna ianuarie, pensionarii pot primi pensia direct pe card sau intr-un cont bancar deschis la cele patru unitati amintite mai sus. Conturile se deschid pe numele beneficiarului de drepturi, in cazul in care pensionarul doreste acest lucru. „Oamenii nu au inteles ca nu sunt obligati sa-si deschida conturi bancare sau sa aiba un card pe care sa primeasca pensia. Fiecare alege ce considera ca este mai bine pentru el. La noi in judet au ales cardurile mai ales persoanele din mediul urban. Fata de alte judete, la noi sunt foarte putini“, a precizat Rodica Ghimis, directoarea Casei Judetene de Pensii Gorj.


Pensii retinute


Chiar si in cazul pensionarilor care isi vor ridica drepturile banesti de la ghiseele bancare, postasul va aduce fiecaruia la domiciliu cuponul de pensie. Daca timp de trei luni postasul nu il gaseste pe beneficiar pentru a-i inmâna cupoanele, acestea vor fi aduse la Casa Judeteana de Pensii.


„Daca trei luni la rând pensionarul nu este gasit la domiciliu si nu ia de la postas cuponul, acesta este adus la noi. Dupa trei luni dreptul de a primi pensie poate fi suspendat. Noi ar fi trebuit sa suspendam pensiile, insa le-am retinut si le-am dat oamenilor banii direct de la casieria noastra“, a spus Rodica Ghimis. Pâna in prezent, in judetul Gorj nu a existat vreun caz in care pensia unui cetatean sa fie suspendata. Pensionarii din mediul rural spun ca nu vor sa primeasca pensia de la ghiseele bancare: „Cum sa ma duc eu din comuna mea tocmai la Târgu Jiu sa-mi iau banii? Ma costa câteva zeci de mii de lei drumul. E mai bine sa mi-o aduca postasul acasa“, a declarat Maria Urdareanu, din comuna Negomir.


Numerosi pensionari din orase au ales insa cardul: „Stau in oras si de multe ori nu eram acasa când venea postasul. Am ales un card bancar de pe care scot când vreau pensia“, a afirmat Mioara Popescu din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS