17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-au scumpit tigarile de contrabanda

S-au scumpit tigarile de contrabanda

Desi costa cu 10 – 50 de bani mai mult decât anul trecut, tigarile „la negru“ pot fi cumparate in continuare pe sub mâna din pietele Craiovei.


Inchiderea de la 1 ianuarie a magazinelor duty-free de la granitele României cu celelalte tari membre ale Uniunii Europene (Bulgaria si Ungaria) a avut ca efect o scumpire a tigarilor de contrabanda.


O afacere profitabila


Tanti Marieta are de multi ani chiosc intr-una dintre pietele Craiovei. Scoate profit din vânzarea produselor obisnuite – de la dulciuri pâna la orez si de la mustar la pasta de tomate – cât sa-si achite chiria pentru spatiul modernizat de Primaria Craiova si sa-si duca zilele in conditii cât de cât decente. Sustine insa ca n-ar mai tine „chioscul“ daca n-ar putea sa vânda si tigari de contrabanda. „Noroc cu tigarile astea, ca altfel nu ne-am ajunge cu ce scoatem din vânzarea celorlalte produse. E greu, insa! Trebuie sa fii atent, ca vin tot felul de controale: ba politia economica, ba comunitarii. Unii ne dau si amenzi, da’ altii se multumesc doar cu câteva cartuse de tigari“, spune femeia.


Nici n-apuca sa termine bine, ca un barbat se apropie discret de ea. Femeia il stie, e client vechi. „Tot tigari Ashima?“, il intreaba. „Tot. Doua cartuse, daca aveti“, raspunde clientul. „Asteptati un pic, ca n-am atâtea aici“, ii spune tanti Marieta. Femeia iese din boxa in care isi are magazinul, se duce pâna la ascunzatoarea ei secreta si se intoarce in mai putin de doua minute, tinând in mâna o punga neagra, in care sunt ascunse vederii tigarile solicitate. Ii inmâneaza punga clientului si primeste in schimb o bancnota de 50 de lei. „S-au scumpit, sa stiti, s-a facut pachetu’ 30.000, nu mai e 25.000 ca nu prea se mai gasesc“, ii explica vânzatoarea clientului, pe un ton aproape soptit. Barbatul ofteaza, dar nu comenteaza. Mai scoate din buzunar doua bancnote de cinci lei si i le inmâneaza femeii, apoi pleaca. E totusi multumit ca a gasit tigari mai ieftine decât „la oficial“.


La vremuri noi, surse noi


Patroana-vânzatoare spune ca tigarile de contrabanda se gasesc tot mai greu in ultima vreme. „De când nu mai sunt free-shop-urile la granita cu bulgarii, gasim tot mai greu tigari din astea. O perioada, dupa Revelion, am ramas chiar fara marfa, ca nu mai aveam legaturi cu oamenii de la care luam si noi. A trebuit sa ne facem alte aranjamente, cu altii care aduc de la Severin, de la granita cu sârbii, ori tocmai de la moldoveni. Insa e mai greu de adus si ni le dau mai scump. Tocmai de-asta am scumpit si noi tigarile astea“, povesteste tanti Marieta, asa cum e cunoscuta de clienti.


Asa se face ca tigarile L&M sunt marfa rara acum si, daca ai norocul sa le gasesti „la negru“, trebuie sa platesti 3,70 – 3,80 lei pe un pachet. Mai merge vânzarea cu Rhonson, dar si cu Ashima, despre care ti se spune ca ar fi elvetiene. Si la acestea din urma a crescut pretul cu 20% – de la 2,50 lei la trei lei pachetul. Neafectate de intrarea României in UE au ramas insa tigarile Assos. „Pe astea le am tot la 35.000, ca se gasesc in continuare si sunt si originale, aduse chiar din Grecia“, sustine vânzatoarea.


Subit, tanti Marieta – daca acesta o fi numele ei adevarat – devine foarte ocupata sa-si aranjeze marfa in galantar. Imediat se poate vedea si explicatia: doi politisti comunitari care au intrat in hala.


Contrabanda nepenala


Tigari de contrabanda se gasesc aproape in orice piata din Craiova, alaturi de cele „oficiale“, cam cu un leu mai scumpe.


Politistii doljeni mai fac din când in când capturi de astfel de tigari netimbrate. Le confisca, intocmesc dosare penale celor prinsi, insa sanctiunile nu-i sperie pe contrabandisti. Cel mai bun examplu ar fi renumita captura de tigari netimbrate de la Piscul Sadovei, din octombrie 2005. Dupa un an de anchete – in care a fost investigata, fara insa a putea fi dovedita si o presupusa spaga de 4.000 de euro pe care ar fi refuzat-o seful de post din Ostroveni – dosarul a fost inchis de procurorii doljeni cu rezolutia de neincepere a urmaririi penale, in ciuda celor 65.400 de pachete cu tigari confiscate chiar inainte de a ajunge pe piata neagra.


1.780 de pachete confiscate


Ultima actiune a politistilor doljeni de la Investigarea Fraudelor pe linia combaterii contrabandei cu tigari s-a soldat, pe 14 ianuarie, cu confiscarea a 1.780 de pachete de tigari netimbrate de la o firma care-si desfasura activitatea in Piata Brazda lui Novac. Activitatea firmei a fost suspendata timp de trei luni, nu inainte de a fi aplicata o amenda de 30.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS