24.5 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPadurile din Gorj si Mehedinti, in flacari

Padurile din Gorj si Mehedinti, in flacari

La mijlocul lunii ianuarie, incendiile care au cuprins mare parte din terenurile cu vegetatie uscata le-au dat batai de cap pompierilor gorjeni si mehedinteni.


Mai multe incendii au distrus câteva hectare de vegetatie uscata la sfârsitul saptamânii trecute. Cu toate ca ne aflam in sezonul rece, incendiile le-au dat batai de cap pompierilor gorjeni, care au fost nevoiti sa lupte mai multe ore cu focul. Duminica, la Motru, in satul Insuratei, un incendiu puternic a pornit de la un foc deschis pe un câmp. Au ars peste 1,5 hectare de teren cu vegetatie uscata. Ieri, angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Gorj au intervenit cu doua autoutilitare pentru a stinge flacarile ce cuprinsesera câteva hectare de vegetatie uscata in satul Cojani.


Incendii la Carbunesti


Focul a creat probleme serioase si in localitatile componente ale orasului Târgu Carbunesti. Primarul Cristian Toader Pasti a declarat ca este speriat de numarul incendiilor izbucnite la sfârsitul saptamânii trecute. Unele dintre acestea au fost pe punctul de a se extinde la doua paduri si la casele unor localnici.


Focul s-a manifestat cu violenta duminica seara la Pojogeni, iar pentru stingerea flacarilor au fost chemati mai multi sateni din comuna vecina, Scoarta. Incendiile au fost stinse dupa câteva ore, dar au reizbucnit ieri-dimineata la Pojogeni si Cojani. O casa din cea de-a doua localitate a fost in pericol sa ia foc, incendiul fiind la doar zece metri distanta de ea. Primarul si localnicii au afirmat ca incendiile au fost provocate de proprietarii de terenuri care nu au muncit pamântul si au dat foc pentru a face curatenie pe suprafetele respective.


Interventie cu intarire


Mai bine de 20 de hectare de padure si podgorii, apartinând locuitorilor din comuna Malovat, judetul Mehedinti, au fost mistuite de flacari duminica. Incendiul care a cuprins aproape tot dealul se manifesta cu violenta spre Combinatul de apa grea Romag Prod si spre casele oamenilor. Cu toate ca satenii au cerut ajutor de nenumarate ori pompierilor, acestia s-au lasat asteptati. „Am sunat la pompieri de mai multe ori si au spus ca vin, dar nu am vazut nici unul la incendiu pâna la ora 19.00. Noi am sunat la 112, la ora 17.30 – 17.40. Daca nu veneau oamenii din sat si politia ardeam ca sobolanii toti“, a declarat Marian Dobre, pompierul satului. Singurii care au incercat sa stinga flacarile ce se vedeau de la mai bine de 20 de kilometri au fost satenii si politistul satului. Dupa ce au ars hectare intregi de liziera si padure, focul s-a extins si la viile oamenilor.


Seful de post din Malovat, vazând ca pompierii nu ajung, a cerut ajutor telefonic viceprimarului si satenilor. Pompierii, care au ajuns cu intârziere in zona, dau vina pe nenumaratele incendii la care a trebuit sa intervina. „In ultimele 48 de ore am avut de intervenit la peste 20 de incendii. Aproape 70 de hectare de padure, liziera si maracinis au ars din cauza secetei din ultima perioada. Am intervenit si la un incendiu la un complex comercial din Orsova. Servantii au fost impartiti in tot judetul, pompierii având nevoie de ajutorul oamenilor sa poata face fata flacarilor“, a declarat locotenent Liviu Boruga, de la ISU Drobeta. Pagubele provocate de incendii in Mehedinti inca nu au fost evaluate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU