15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrefectura si primaria se judeca pentru Cretu

Prefectura si primaria se judeca pentru Cretu

Prefectura Dolj si Consiliul Local Craiova isi dau intâlnire in sala de tribunal, dupa ce juristii prefecturii au considerat nelegala decizia prin care consilierii locali din Banie au refuzat sa ia act de incetarea de drept a mandatului consilierului municipal ex-pesedist Cristian Cretu.


Alesii Baniei sunt tot mai aproape de o intâlnire in instanta cu juristii Prefecturii Dolj, dupa ce, pe 21 decembrie 2007, au refuzat sa ia act de incetarea „de drept“ a mandatului de consilier local al ex-pesedistului Cristian Cretu. Potrivit legii, in cazul excluderii din partidul pe listele caruia a acces in consiliul local, un consilier isi pierde aceasta calitate, iar colegii sai consilieri trebuie „sa constate incetarea de drept a mandatului de consilier“. Este si cazul lui Cretu, dat afara din PSD pentru ca n-a votat contra legii intr-un proiect de hotarâre agreat de propriul partid, in urma cu câteva luni. In 21 decembrie, Alianta a decis sa nu recunoasca plecarea lui Cretu din Consiliul Local Craiova, considerând ca prin aceasta isi aduce un serviciu. Democratul Teodor Radu a declarat atunci ca nu este nici un secret ca, prin pastrarea lui Cretu in consiliu, PSD pierde, Alianta câstiga, in sensul ca PSD nu-si poate aduce om in locul care ar trebui sa ramâna liber dupa plecarea lui Cretu, iar acesta nu numai ca va tine cont de interesele Aliantei in proiectele pe care va trebui sa le voteze, dar chiar se poate inregimenta intr-unul dintre partidele Aliantei. Numai ca Prefectura Dolj, competenta sa legalizeze actele administrative ale Consiliului Local Craiova, gaseste nelegala hotarârea prin care acest organism nu recunoaste eliminarea lui Cretu si va propune revocarea actului. Liderii din consiliu ai Aliantei resping din start ideea revocarii, astfel ca, potrivit legii, prefectura va fi obligata sa atace in contencios-administrativ hotarârea initiala a Consiliului local municipal.


„Litera si spiritul legii“


Directorul Directiei legalitatea actelor din cadrul prefecturii, Eugen Marinescu, a declarat ieri ca legislativul Craiovei este obligat sa ia act de incetarea mandatului de consilier al lui Cristian Cretu si, ca atare, orice decizie contrara va fi considerata nelegala. „Legea spune clar ca un consiliu local trebuie sa ia act de incetarea de drept a mandatului. Asadar, Consiliul Local Craiova nu era competent sa voteze altfel in cazul lui Cretu, si, in consecinta, nu putem da aviz de legalitate si vom cere revocarea respectivei hotarâri“, a spus Marinescu. El a precizat ca, in cazul in care legislativul nu va revoca hotarârea, institutia prefectului este obligata sa o atace in instanta. Consilierul municipal craiovean Teodor Radu spune ca Marinescu judeca legea numai in litera ei, nu si in spiritul ei. „Daca analizam doar in litera ei legea, atunci domnul Marinescu are dreptate. Insa suntem obligati sa tinem cont si de spiritul legii si, atunci, lucrurile se schimba. Iar legea ii da dreptul consilierului exclus sa atace in instanta Consiliul Local Craiova daca isi pierde mandatul, asadar pe noi, consilierii. Si atunci, nu e clar ca ni se da posibilitatea sa alegem cum sa votam? In mod cert ne vom mentine hotarârea luata pe 21 decembrie si ne vom judeca. Este putin probabil ca procesul sa se termine pâna in 2008“, a spus Teodor Radu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS