13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNe alegem europarlamentarii pe 13 mai

Ne alegem europarlamentarii pe 13 mai

Românii isi vor alege reprezentantii in Parlamentul Europei cel mai probabil pe 13 mai, potrivit NewsIn. Termenul a fost stabilit intr-o discutie de principiu intre premierul Calin Popescu Tariceanu si partidele parlamentare, pentru ca alegerile sa nu se suprapuna cu Pastele.


Data avansata de premier nu a ridicat obiectii serioase din partea partidelor parlamentare cu exceptia Partidului Conservator, care a solicitat amânarea si a amenintat ca, in caz contrar, va contesta legea la Curtea Constitutionala. Pentru ca scrutinul sa aiba loc pe 13 mai, guvernul trebuie sa adopte un act normativ pâna cel mai târziu pe 13 februarie, iar partidele sa se pronunte in aceasta privinta. Pâna acum, atât reprezentantii opozitiei, cât si cei ai Aliantei au declarat ca termenul din luna mai este unul realist. Potrivit NewsIn, reprezentantii coalitiei s-au declarat in favoarea unui termen pentru desfasurarea alegerilor la PE care sa nu se suprapuna peste sarbatorile religioase de Pasti, astfel incât sa nu se impiedice participarea cetatenilor la vot.


România va avea 35 de europarlamentari


Proiectul de lege pentru alegerea reprezentantilor României in Parlamentul European a fost adoptat pe 20 decembrie anul trecut de plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional, dar legea nu a fost inca promulgata de presedinte. In urma deciziei parlamentului, reprezentantii români in Parlamentul European vor fi alesi prin vot pe lista inchisa pentru un mandat de cinci ani, la nivelul unei singure circumscriptii nationale, iar pragul electoral va fi de 5%. România va avea 35 de locuri in Parlamentul European in perioada cuprinsa intre data aderarii efective la UE si data la care se vor desfasura noi alegeri pentru Parlamentul European, in 2009. Potrivit prevederilor institutionale cu caracter temporar din Tratatul de aderare la UE, semnat pe 25 aprilie 2005, România are obligatia sa organizeze alegeri pentru Parlamentul European „nu mai târziu de 31 decembrie 2007“.


Mandatul celor 35 de europarlamentari români va fi scurt: pâna in anul 2009, când vor avea loc noi alegeri in Parlamentul European. Dupa anul 2009, numarul locurilor in Parlamentul European va fi stabilit prin decizie de Consiliul European, dupa mai multe criterii, cel mai important fiind numarul de locuitori al fiecareia dintre tari. România este a saptea tara ca marime din UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS