13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMaturatul strazilor, o aventura

Maturatul strazilor, o aventura

Strazile din municipiul Târgu Jiu sunt maturate de 45 de angajati, a caror meserie se transforma uneori intr-o adevarata aventura.


Zeci de femei imbracate cu veste reflectorizante matura in fiecare noapte strazile municipiului Târgu Jiu. Se trezesc la ora 1.00 din noapte, se imbraca si pornesc zgribulite catre locul de munca – sediul Fondului Locativ din municipiu -, unde isi iau maturile, carucioarele si pornesc la treaba.


„Uneori, mai ales iarna, este foarte greu sa iesi din casa in miezul noptii, pe frig, dar cu trecerea anilor acest lucru devine o obisnuinta. Ce sa facem? Ne trebuie bani de pâine, ca sa traim“, a povestit una dintre angajatele Directiei de Servicii Comunale (DSC). Ca sa fie vazute de soferii care se afla in trafic, femeile primesc veste reflectorizante, insa de-a lungul anilor multe dintre ele au fost accidentate pe strazile din municipiu. Anul trecut, o maturatoare a fost bagata in spital de un sofer, cu picioarele rupte, dar a scapat cu viata. Alteori, femeile sunt agresate verbal sau fizic de anumiti indivizi: „Apar indivizi care le injura, le fugaresc pe strada. S-au intâmplat si accidente, au parte de destule neplaceri aceste femei“, a declarat Petre Damaschin, seful Serviciului de Salubritate din cadrul DSC Târgu Jiu.


Noapte de noapte, la maturat


Fie ca ploua, ninge sau este canicula, maturatoarele si maturatorii stradali isi fac treaba. Dotarile lor nu sunt deloc moderne: maturi din nuiele, carucioare de carat gunoiul vechi de peste zece ani, tractoare si automaturatoare vechi de 17 ani. Potrivit lui Petre Damaschin, oamenii sai ar avea mare nevoie de utilaje noi.


Maria Claudia Stefanescu matura strazile de mai bine de doi ani. Are colege care fac acest lucru de aproximativ 30 de ani. Aceste femei cunosc strazile din oras mai bine ca oricine. Claudia are 33 de ani si acasa o asteapta sotul si o fetita de câtiva anisori: „Salariul nu e mare, iau 4,6 milioane de lei vechi, dar se mai adauga si ceva sporuri. Este greu sa-ti gasesti ceva de lucru in ziua de azi. Nu mi s-a intâmplat niciodata sa ma injure vreun individ, dar fetele care lucreaza cu mine au patit-o, mai ales cele care matura strazile din cartierele cu probleme ale orasului“. Claudia Stefanescu a invatat ca meseria de maturator nu este una degradanta, iar daca isi face bine treaba poate avea si satisfactii materiale. „In ciuda faptului ca muncim in frig sau ploaie, daca ne facem treaba ca la carte, este bine. Ne mai sperie din când in când diferiti indivizi, nu ne luam de ei, ca sa nu avem probleme, de barbati nu se prea iau, numai de femei“, a mentionat unul dintre maturatorii stradali.


Externalizare


Primaria municipiului Târgu Jiu va externaliza in viitorul apropiat Serviciul de Salubritate, care, la fel ca in celelalte orase din tara si strainatate, va fi preluat de o firma specializata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS