9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDuceau copii in Italia

Duceau copii in Italia

Cea mai mare filiera transnationala de traficanti de minori a fost anihilata dupa un an de investigatii desfasurate de politistii de frontiera mehedinteni si Politia Nationala italiana.


O filiera transnationala de trafic de migranti si de minori care opera pe relatia România – Italia a fost anihilata de politistii de frontiera mehedinteni si procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinti, dupa aproape un an de investigatii efectuate in colaborare cu autoritatile italiene. In contextul intensificarii activitatilor specifice pe linia prevenirii si combaterii traficului de migranti si minori, lucratorii din cadrul IJPF Mehedinti, impreuna cu cadre specializate ale DPF Timisoara, sub coordonarea procurorului DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinti, au obtinut, la inceputul anului 2006, date si informatii certe privind existenta in zona de competenta a unui grup infractional organizat care se ocupa cu traficul de minori pe relatia România – Italia.


Lovitura grea data retelei


Reteaua, formata din 15 membri, era condusa in România de Valentin Chilom, de 36 de ani, si Dumitru Capitanescu, de 33 de ani, ambii din municipiul Drobeta Turnu Severin, iar in Italia de Mugurel Bojenoiu si Dumitru Iovita, ambii de 33 de ani. Acestia au initiat si organizat filiera infractionala care avea ca scop recrutarea de minori si transportul acestora in orasul Verona din Italia, inclusiv folosindu-se de documente false.


Verificarile autoritatilor au scos la iveala faptul ca, in perioada ianuarie – noiembrie 2006, membrii retelei au racolat, transportat, gazduit si exploatat opt minori, cu vârste cuprinse intre zece si 17 ani, pe care i-au folosit la comiterea de spargeri si furturi din magazine si autoturisme, pe teritoriul Italiei, urmând ca bunurile sustrase sa fie valorificate pe piata neagra din România.


Modul de operare


Pe 7 martie 2006, politistii de frontiera români au fost informati de politistii italieni de la Chestura din Verona ca Marius Masca, „omul de incredere“ al sefilor traficantilor aflati in Italia, impreuna cu trei minori au fost prinsi in timp ce spargeau un magazin de telefoane mobile.


Din documentele trimise anchetatorilor români de Politia Nationala italiana, a rezultat ca spargatorii erau foarte bine organizati, dotati cu unelte speciale folosite la intrarea prin efractie in incinta magazinului, in timp ce, in afara acestuia, erau asteptati de un autoturism cu motorul pornit, la volanul caruia se afla unul dintre minori. Totodata, politistii italieni au stabilit ca masina respectiva era furata si ca bunurile sustrase urma sa fie transportate in locuinta folosita de Dumitru Iovita, liderul traficantilor din Italia, pentru gazduirea grupului infractional.


Lucratorii nostri care documentau activitatea infractionala a filierei de pe teritoriul României au stabilit ca traficantii ii recrutau pe minori din familii dezorganizate, le intocmeau procuri din care rezulta consimtamântul parintilor pentru deplasarea in strainatate si ii transportau la Verona, unde, sub supravegherea lui Mugurel Bojenoiu si Marius Masca, tinerii erau siliti sa fure din autoturisme si magazine.


Bunurile furate erau preluate de alt membru din „familia“ traficantilor, Valentin Chilom, care le platea minorilor sume ce reprezentau aproximativ 15% din valoarea de magazin a acestora, iar apoi erau transportate si valorificate, la suprapret, in România, in special pe piata neagra de desfacere din Drobeta Turnu Severin.


Ancheta


Minorii au declarat anchetatorilor ca erau obligati prin amenintari si violenta sa participe la comiterea de furturi din autoturisme si spargeri de magazine de Dumitru Capitanescu, cunoscut printre cei exploatati ca fiind o persoana extrem de violenta si periculoasa. Victimele traficantilor au mai relatat, la audieri, ca Dumitru Capitanescu ii „amenda“ pe minori cu sume mari de bani (pâna la 3.000 de euro) in momentele in care adolescentii nu reuseau „sa puna pe masa mafiotilor suficiente produse furate“. Mai mult, in timpul cercetarilor, Dumitru Capitanescu, impreuna cu Valentin Chilom, mizând pe faptul ca victimelor le era teama de el, a incercat sa-i influenteze, prin intimidarea repetata a familiilor partilor vatamate, ajungând chiar pâna la a ameninta cu moartea unora dintre ei.


Flagrantul


Documentarea sistematica si schimbul de informatii permanent dintre autoritatile române si cele italiene au dus la realizarea unui plan de actiune comun pentru dezmembrarea filierei de traficanti. In acest sens, dupa ce s-a stabilit ca toti membrii retelei se aflau pe teritoriul României, pe 28.12.2006, politistii de frontiera din cadrul detasamentelor de interventie rapida ale IJPF Mehedinti si IPJ Mehedinti, lucratori din compartimentele de combatere a traficului de persoane din IJPF Mehedinti si DPF Timisoara, sub coordonarea procurorului DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinti, au descins in trei locatii unde au derulat perchezitii domiciliare.


In urma descinderilor, s-au gasit aparatura electronica performanta folosita la intocmirea de acte false, specimene de stampila a unor birouri notariale, documente si inscrisuri ce aveau legatura cu activitatea infractionala a grupului, 1.969 de suporturi DVD si CD, haine si incaltaminte. A fost, de asemenea, instituit sechestru pe patru autoturisme (Opel Astra, Fiat Ducato, Opel Zafira, Volkswagen Passat), pe care grupul infractional le folosea la transportul minorilor si bunurilor furate.


Pedeapsa


Prezentati de politistii de frontiera procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinti, acestia au pus in miscare actiunea penala fata de Valentin Chilom si Dumitru Capitanescu (coordonatorii din România ai retelei), instanta competenta emitând mandate de arestare preventiva pentru acestia pe 29 de zile.


De asemenea, alti 13 membri au retelei sunt cercetati pentru savârsirea infractiunilor de trafic de migranti, trafic de minori, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, la finalizarea verificarilor urmând sa fie prezentati in fata instantelor in vederea luarii masurilor legale.


Din datele detinute de politistii de frontiera, rezulta ca membrii grupului sunt implicati si in comiterea altor fapte ilicite, cercetarile continuând pentru documentarea intregii activitati infractionale a acestora. Daca vor fi gasiti vinovati, acestia risca o pedeapsa cu inchisoarea intre sapte si 18 ani.


Inspectoratul General al Politiei de Frontiera

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS