22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrima zi lucratoare, primele cozi

Prima zi lucratoare, primele cozi

Inca din prima zi lucratoare a noului an, craiovenii au venit la Serviciul de Impozite si Taxe pentru a-si achita datoriile. In ceea ce priveste contributiile aferente anului 2007, acestea pot fi platite de pe 11 ianuarie.


Zeci de craioveni s-au inghesuit, in prima zi de lucru a functionarilor Serviciului de Impozite si Taxe din cadrul Primariei Craiova, pentru a achita amenzile contraventionale, taxele judiciare si cele extrajudiciare de timbru, precum si impozitele si taxele restante. In cazul primelor trei, incasarea a fost stabilita de conducerea serviciului pâna pe 10 ianuarie. Pentru a fi siguri ca nu vor ramâne cu banii in buzunare, oamenii au luat cu asalt casieriile situate pe str. A.I. Cuza, nr. 7, in incinta Pietei Centrale, fiind nevoiti insa sa stea la cozi destul de mari.


„Este vorba de taxe care trebuie achitate urgent si din acest motiv am decis ca incasarea lor sa se faca inca de astazi (ieri – n.r.). Tot de miercuri se accepta si plata impozitelor si taxelor restante pâna la 31 decembrie 2006“, a explicat Eugen Calinoiu, directorul adjunct al Serviciului de Impozite si Taxe.


Desi stiau ca mai au la dispozitie aproximativ o saptamâna pentru a plati datoriile, oamenii au preferat sa nu piarda ocazia de a face platile atunci când au bani. „Ne-au mai ramas ceva finante dupa Sarbatori si ne-am gândit sa venim sa platim impozitul la apartament pe 2006. Am crezut ca nu o sa fie asa mare inghesuiala, pentru ca termenul expira abia peste câteva zile, insa se pare ca asa s-au mai gândit si altii“, a spus Florin Enescu, contribuabil.


Program prelungit la Serviciul de Impozite si Taxe


Calinoiu a mai spus ca in ceea ce priveste impozitele si taxele locale, aferente anului 2007, se pot achita doar incepând cu 11 ianuarie.


„Inca se lucreaza la programul informatic, insa noi speram sa fie gata mai devreme de data pe care am facut-o publica. Pentru a veni in sprijinul contribuabililor am decis sa prelungim programul de lucru, in fiecare zi, pâna la ora 18.00, iar sâmbata pâna la 13.00. Ne-am gândit ca sunt si craioveni care nu pot pleca mai devreme de la serviciu si nu trebuie sa ii discriminam“, a precizat directorul adjunct al Serviciului Impozite si Taxe. De asemenea, au fost puse la dispozitie pentru persoane fizice zece casierii, iar pentru persoane juridice doua casierii.


10% bonificatie pentru persoanele fizice si juridice


Plata impozitelor si taxelor pentru anul 2007 se va face pentru prima data in doua transe. Prima are termen-limita pâna la 31 martie, când, daca achita datoriile integral, contribuabilii pot beneficia de o bonificatie de 10%. Calinoiu a precizat ca de anul acesta vor beneficia de discount si persoanele juridice. Cea de-a doua transa a impozitelor si taxelor pe cladiri, terenuri si masini trebuie achitata pâna la sfârsitul lunii septembrie 2007.


Alta premiera, impusa de Codul Fiscal, o constituie obligatia beneficiarilor contractelor de leasing de a plati personal taxele si impozitele. „Pâna acum, acestea erau achitate de societatile de leasing. Din acest an, cei care sunt beneficiari, desi nu sunt proprietari, trebuie sa vina la noi sa declare bunurile detinute, pâna la 31 ianuarie, pentru a fi inclusi in baza de date si a plati contributiile“, a explicat Eugen Calinoiu. In cazul in care nu respecta noua modificare legislativa, acestora le vor fi percepute si penalizari.


Craiovenii nu platesc impozitele on line


In ceea ce priveste plata impozitelor si taxelor on line, directorul adjunct al Serviciului a precizat ca nu a devenit populara in rândul craiovenilor. Eugen Calinoiu crede ca motivul ar fi taxele incasate de bancile care realizeaza tranzactiile.


„Au fost facute mai putine plati decât ne asteptam, prin acest sistem. Probabil oamenii nu apeleaza la el deoarece trebuie sa mai achite in plus o suma“, a conchis Calinoiu.


Pentru a putea avea acces la sistemul de plata on line, craiovenii trebuie sa devina utilizatori inregistrati ai sistemului si trebuie sa detina sau sa contracteze un abonament pentru serviciile electronice de plata prin internet cu una dintre bancile furnizoare de servicii e-banking.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS