11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de morti in accidente maritime si aviatice

Sute de morti in accidente maritime si aviatice

Sfârsitul anului 2006 a fost marcat de decesul a sute de persoane, in naufragii maritime. Nici inceputul lui 2007 nu a fost de bun augur, din acest punct de vedere. Peste 90 de persoane, aflate intr-un avion indonezian, au murit dupa ce aeronava s-a prabusit, la inceputul acestei saptamâni.


Echipele de salvare au incercat si ieri sa gaseasca supravietuitori intr-o regiune cu acces dificil din Indonezia, unde luni s-a prabusit un Boeing 737 cu 102 persoane la bord, provocând moartea a cel putin 90 dintre ele. Potrivit satenilor, 12 dintre persoanele de la bord ar fi supravietuit prabusirii avionului intr-o zona muntoasa retrasa a insulelor Sulawesi, care are regiuni vulcanice si muntoase de pâna la 3.400 de metri altitudine. „Intrebarea este de ce zbura avionul la 8.000 de picioare (un picior = 30,48 cm – n.r.), asta e ceea ce incercam sa aflam. Ar fi trebuit sa zboare la 32.000 de picioare“, a declarat un oficial local, citat de agentiile internationale de presa si preluat de NewsIn. Aparatul apartinând Adam Air a fost distrus in accident, potrivit unei fotografii aeriene a armatei indoneziene. Conditiile de acces la locul accidentului sunt foarte dificile si problemele de comunicare cu care se confrunta echipele de interventie sunt numeroase. Autoritatile au declarat ca victimele vor fi transportate cu elicopterul pâna la Makasar, oras din sudul insulei. Avionul de linie plecase la ora 12.59 (7.59 – ora României) de la Surabaya (insula Java) spre Manado (Sulawesi). Aparatul avea la bord 96 de pasageri – 85 de adulti, 11 copii, dintre care patru bebelusi, si sase membri ai echipajului. Centrul arhipelagului indonezian era cuprins de o furtuna cu vânt violent inca de la sfârsitul saptamânii trecute. Conditiile meteorologice au provocat naufragierea mai multor feriboturi si sute de pasageri erau cautati si ieri. Accidentele de avion nu sunt rare in Indonezia, un imens arhipelag format din peste 5.000 de insule. Companiile aeriene publice si private sunt criticate adesea pentru securitatea insuficienta, intârzieri sau proasta gestiune. Adam Air este una dintre principalele companii low cost indoneziene.


Peste 500 de persoane au disparut in naufragiul unui feribot


Mai mult de 500 de persoane erau date disparute sâmbata dupa naufragiul unui feribot in largul insulei indoneziene Java, iar conditiile meteorologice nefavorabile intârziau operatiunile de cautare. Vasul Senopati Nusantara (Comandantul arhipelagului), care efectua o cursa intre Kumai (partea indoneziana a insulei Borneo) si Semarang (centrul Insulei Java), s-a rasturnat in larg, la miezul noptii de vineri spre sâmbata. Transporta circa 600 de pasageri si membri ai echipajului, dintre care numai 60 fusesera gasiti pâna sâmbata seara. „Nava s-a scufundat din cauza valurilor mari“, a declarat ministrul transporturilor, Hatta Rajasa, referindu-se la cauzele accidentului. Echipele de interventie au gasit in total circa 200 de supravietuitori, au anuntat duminica responsabili, dupa cum a relatat AFP, citata de NewsIn. Dintre supravietuitori, 151 se aflau deja in siguranta, pe pamânt, in timp ce alti 15 erau luati de o nava vietnameza care se indrepta spre Surabaya. Alti 11 se aflau la bordul unei nave de pescuit, a informat Ministerul Transporturilor.


Infrastructura slaba


Ultimele accidente soldate cu sute de victime vor relansa probabil polemica referitoare la calitatea in general proasta a infrastructurii de transport din Indonezia – drumuri, cai ferate, sectorul aerian si de navigatie maritima – care are nevoie de investitii, pentru ca echipamentele sunt invechite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS