13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRevelion in jurul focului

Revelion in jurul focului

Revelionul Integrarii a fost sarbatorit nu numai in orasele Olteniei, ci si la cabanele din Muntii Parâng care au fost neincapatoare pentru turistii veniti sa se integreze de la inaltime in Europa.


Grupuri de tineri petrecareti au animat pentru câteva zile statiunea Rânca si localitatile din jur si au aratat europenilor cum petrec oltenii de Revelion. Cheful oltenesc a inceput cu câteva zile inainte de noaptea dintre ani, când, dupa ce s-au instalat in camere, petrecaretii au incins gratarele si au pus la fiert tuica si vinul ca sa se incalzeasca dupa lungul drum de la câmpie pâna in munti. Doar frigul noptii si zapada care se vedea pe piscuri i-au alungat in cabane ca sa se odihneasca la gura sobei pentru o drumetie pe munte si o bataie cu bulgari de care nu au avut parte in acest an.


Ultima zi din an, pe pârtia de schi


Dimineata, imbiati de mirosul cafelei fierte la foc de lemne, toata gasca s-a adunat lânga foc si a facut planuri de drum. Obiectivul principal era pârtia de schi pentru unii sau de sanius pentru altii de la Rânca unde vor petrece pe zapada ultima zi din an. Infofoliti bine si pregatiti pentru zapada, tinerii au ajuns cu greu in statiune pentru ca s-au oprit pe drum pentru poze si pentru o bataie cu bulgari asa cum numai la munte poti sa o faci. Sus insa entuziasmul s-a topit la cozile pentru inchirirea de schiuri sau saniute pentru care nu trebuia sa scoti din buzunar decât 25 RON pentru o zi pe schiuri si 15 RON pentru o jumatate de zi de derdelus. Daca unii au inlocuit sania cu o punga si au renuntat la statul la coada, schiorii amatori a trebuit sa astepte si sa probeze câteva perechi de clapari pentru a-i gasi pe cei potriviti. Dar dupa câteva coborâri, totul a fost dat uitarii si toti au ajuns la concluzia ca efortul a meritat, unii s-au distrat la sanius, ca in copilarie, altii si-au imbunatatit tehnica de schiat, iar altii, mai lenesi sau mai frigurosi, au savurat o cafea calda la o cabana in timp ce priveau nedumeriti cum pot unii sa urce si sa coboare de atâtea ori pe schiuri sau sa se tavaleasca prin zapada.


„Suntem in UE! Sa ne fie bine“


Distractia de pe pârtie nu a durat foarte mult pentru ca tinerii trebuia sa se intoarca la cabana si sa se pregateasca pentru Revelionul Integrarii. Fetele au pregatit masa, baietii carnea pentru primul gratar pe care il vor face in UE, sticlele de sampanie au fost aliniate lânga lemnele de foc si fiecare s-a imbracat asa cum a dorit sa il prinda integrarea. Unii in costume de schi, altii in blugi si pulover de lâna, altii in camasi sau fuste scurte, dar toti lânga foc, impreuna, in asteptarea Noului An, cu ochii pe ceas numarând orele si minutele, apoi secundele. 10, 9, 8…3, 2, 1. „La multi ani 2007!“, „Suntem in UE! Sa ne fie bine“, au tipat toti si au ciocnit un pahar cu sampanie. „Sa ne distram, bai, ca sa auda Europa ca oltenii sunt cei mai tari“, a spus unul dintre petrecareti. Si distractia a inceput cu muzica, dans, mâncare si bautura din belsug, asa cum numai in inima Oteniei gasesti. In munti, noilor cetateni europeni le-au lipsit steguletele, clopoteii sau coifurile cu stelutele UE, nu au auzit nici Oda Bucuriei, nici Desteapta-te române!, dar au cântat ei pentru Europa „M-a facut mama oltean“. Spre dimineata, oboseala adunata pe pârtie si in primele ore ale noului an si-a spus cuvântul si oltenii s-au ghemuit lânga foc ca sa se incalzeasca si sa faca un prim gratar european, pentru ca Oltenia, Eterna Terra Nova, s-a integrat in UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS