16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorii si elevii doljeni se scolesc dupa moda UE

Profesorii si elevii doljeni se scolesc dupa moda UE

Reconversia profesionala a cadrelor didactice si crearea de parteneriate intre unitatile de invatamânt si agentii comerciali care pot asigura locuri de munca elevilor sunt „tendintele“ invatamântului doljean pentru anul 2007.


2.500 de cadre didactice doljene au participat anul trecut la miscarile de personal, sapte dintre acestea ramânând fara catedra dupa ce posturile lor s-a desfiintat. Cu toate ca in 2006 restructurarea posturilor a fost tinuta sub control, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj a declarat ca singura solutie pentru cadrele didactice din profilurile tehnice este sa urmeze cursuri de reconversie profesionala. „Am tinut sub control fenomenul de restructurare si somaj anul trecut, dar dupa ce am realizat planul de invatamânt pe anul 2007, am constatat o scadere a claselor cu profil tehnic. Solutia pentru maistrii si profesorii care predau aceste materii este sa urmeze cursuri de reconversie profesionala. Sunt si licee, si grupuri scolare, cum ar fi Liceul din Bailesti sau Grupul Scolar «Ilie Murgulescu», care nu au reusit sa isi completeze clasele, iar in acest an vom avea cu patru clase mai putin pentru ca numarul de copii este in scadere“, a explicat Diana Busoi, inspector general al ISJ Dolj.


Profesorii de fizica si chimie se transforma in informaticieni


Nu doar maistrii si profesorii de materii tehnice trebuie sa urmeze cursuri de reconversie profesionala, ci si profesorii de fizica si chimie ale caror materii au din ce in ce mai putine ore si nu pot sa isi completeze catedrele. Acestia sunt sfatuiti sa urmeze cursuri de informatica, domeniu in care este deficit de profesori.


„Profesorii de fizica si de chimie care nu isi mai pot completa catedrele sau care au ramas fara catedra pot face cursuri de reconversie pe informatica pentru ca in acest domeniu sunt catedre neocupate, mai ales in scolile din mediul rural. Altii se pot orienta spre biologie sau limbi straine“, a spus Diana Busoi.


2.000 de elevi au umflat planul de invatamânt


Pentru a-si pastra clasele, directorii liceelor si grupurilor scolare doljene au „umflat“ planul de invatamânt, acesta depasind cu 2.000 de elevi planul elaborat de ISJ Dolj in urma recensamântului realizat. Solutia pentru pastrarea claselor si a cadrelor didactice este insa crearea de parteneriate cu agenti comerciali din zona, care investesc in elevii carora dupa terminarea studiilor le asigura un loc de munca. „Sunt unitati scolare care au facut parteneriate cu agenti comerciali pentru a putea infiinta sau mentine anumite clase. De exemplu, Grupul Scolar «Stefan Lungu» din Calafat a incheiat un parteneriat cu o fabrica de confectii din zona si a solicitat infiintarea unei clase de confectii, elevii având dupa absolvire un loc de munca asigurat. Grupul Scolar Malu Mare a incheiat un parteneriat cu un agent comercial francez care are ferme in mai multe judete si care are nevoie de tehnicieni veterinari. Asa ca a fost infiintata o clasa de medicina veterinara, agentul comercial fiind dispus sa le asigure elevilor care sunt din alte localitati plata cazarii“, a precizat Diana Busoi. Si Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) va incepe un program de campusuri pentru scolile de arte si meserii care vor schimba profilul tehnic cu cel de prestari servicii. MEdC va infiinta in scoli clase pentru diferite specializari in functie de asezarea geografica si de potentialul economic al zonei.


Scolile din mediul rural nu au profesori de informatica


Desi toate scolile din mediul rural sunt dotate cu calculatoare si au laboratoare de informatica, mai putin de jumatate dintre acestea sunt conectate la internet. Elevii din doar 50 de scoli din mediul rural din cele 121 existente pot naviga pe internet, majoritatea dintre aceste scoli neavând nici profesori de informatica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS