11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenii au jucat hora integrarii

Oltenii au jucat hora integrarii

Peste zece mii de craioveni au sarbatorit trecerea dintre ani in strada. Clopotei, pasapoarte „europene“, panouri, bannere, toate cu insemnele europene si ale României, au fost impartite si arborate pe strazile Craiovei. Un foc superb de artificii a marcat in final integrarea României in Uniunea Europeana si venirea noului an 2007.


Si in acest an, in Craiova, Revelionul a fost organizat, ca in marile orase ale lumii, in centrul orasului. 50.000 de euro au fost alocati de Ministerul Integrarii Europene special pentru prima noapte europeana din Cetatea Banilor.


Stegulete, clopotei, pasapoarte „europene“


Inca din zorii zilei de 31 decembrie a inceput montarea scenei si ultimele pregatiri pentru ca Revelionul sa fie perfect. In fata Primariei Craiova a fost montata scena pe care timp de doua ore au concertat cele patru formatii invitate. Pentru ca Euro-Revelionul craiovean sa fie unul original, spectacolul a inceput chiar cu cinci minute mai devreme decât ora la care fusese programat, 22.00. Daca la inceperea spectacolului erau prezente doar câteva grupuri de craioveni, in numai câteva minute, mii de oameni au ales sa isi petreaca Revelionul in strada. Cu sticle de sampanie in mâna si drapelul României, craiovenii au cântat si dansat, petrecând impreuna pâna dupa miezul noptii. Ca sa marcheze si mai bine integrarea României in Europa, craiovenilor prezenti le-au fost impartite 2.500 de stegulete, tot atâtia clopotei si pasapoarte simbolice europene. Tot ca un semn al integrarii, in Craiova au fost montate noua panouri cu inscriptia „Bun venit in Europa!“, pe care erau infatisati oameni pe ale caror fete erau desenate culorile nationale ale tarilor membre si cu care craiovenii isi puteau face fotografii, dar si bannere uriase cu inscriptia „Aici Craiova. Europa La Multi Ani!“, alaturi de un ceas simbolic realizat din stelele steagului european.


Akcent, VH2, K1 si Hora


Deschiderea spectacolului a fost facuta de trupa craioveanului Gabriel Cotabita, VH2, care a incântat multimea prezenta cu slagarele de dragoste, deja cunoscute, ale formatiei. Apoi, pe scena, in aclamatiile multimii prezente, si-au facut aparitia cei patru baieti ai trupei Akcent, ale caror melodii au intrat cu mult inaintea tarii noastre in Uniunea Europeana. Aproape de miezul noptii, trupele K1 si Hora au cântat cele mai indragite melodii populare, ora 00.00 prinzând fetele trupei Hora interpretând melodia Ciuleandra.


Visul integrarii – realitate


Mai mult ca niciodata europeni, craiovenii prezenti in noaptea de Revelion pe strazile Craiovei au cântat, au dansat, s-au bucurat impreuna, au ciocnit un pahar cu sampanie si s-au felicitat. Pentru multi, integrarea României in Europa este un vis implinit. Unii au avut sansa sa mearga peste granita, altii, nu. Acum insa, toti au promis ca macar pentru trei zile sa paseasca pe tarâmul Uniunii Europene. „Am muncit doi ani in Spania, dar de fiecare data la negru. Stateam trei luni, dupa care eram nevoit sa ma intorc in tara. Munceam cu frica in sân, pentru ca daca o singura zi depaseam viza de sedere riscam sa fiu ridicat de pe strada si sa primesc interdictie. Acum insa este altceva, o sa plec impreuna cu familia, sa muncim, iar apoi sa revenim in tara sa ne luam o casa!“, a spus emotionat Horia Cizmaru, craiovean. Pentru pensionarul Gheorghe Tulitu, integrarea României in UE este visul pe care l-a avut o viata. Desi batrân, omul spera ca integrarea sa aduca macar de acum pensii mai mari si o viata mai buna pentru nepotii lui: „Am trait si bine, dar si foarte greu. Acum insa acest 1 ianuarie este o noua sansa pentru copiii si nepotii nostri. Nu pot spera decât la o viata mai buna si daca va fi posibil la niste pensii respectabile pentru o viata muncita“.


Artificii si sampanie


Aproape de miezul noptii, in fata multimii prezente si-a facut aparitia primarul Craiovei, Antonie Solomon, care a tinut sa felicite pe toti cei prezenti si sa promita ca in cel mai scurt timp orasul va arata din ce in ce mai mult ca unul european.


Copii, tineri, pensionari, toti craiovenii prezenti, alaturi de primarul Craiovei au rostit intr-un glas numaratoarea inversa pâna la trecerea in noul an. Apoi, minute in sir de focuri de artificii, tunuri de confeti si sampanie in valuri, toate pe „Oda Bucuriei“, devenita imn oficial al Uniunii Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU