Spitalul de psihiatrie Poiana Mare si-a sporit capacitatea, dar nu si conditiile de viata; in plus, pare o afacere locala. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii Centrului de Resurse Juridice (CRJ), la exact un an de când ministrul Eugen Nicolaescu isi anunta decizia de a inchide unitatea medicala doljeana.
Decesele survenite in Spitalul de psihiatrie Poiana Mare in perioada 2003 – 2005 si presiunile interne si internationale vizând situatia bolnavilor internati in acest spital i-au determinat in noiembrie 2005 pe ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, si pe cel al justitiei, Monica Macovei, sa anunte inchiderea acestui spital. La acea data, pacientii erau impartiti in doua categorii: pacienti care au savârsit infractiuni si in cazul carora instanta a dispus internarea intr-un institut de specialitate (din cauza unor boli psihice) si pacienti „civili“. Singura masura a fost luata in februarie 2006, când Ministerul Justitiei a decis inchiderea sectiei destinate masurilor de siguranta si transferarea bolnavilor internati la Spitalul de psihiatrie si pentru masuri de siguranta de la Sapoca, judetul Buzau. Potrivit CRJ, numarul acestor bolnavi este inca sub semnul intrebarii. „Noi am efectuat o monitorizare in cursul lunii octombrie si am descoperit ca numarul celor care ar fi plecat la Sapoca difera. In timp ce reprezentantii Ministerului Sanatatii anuntau ca ar fi fost mutati 198 de pacienti, noi am aflat de la cei ce conduc unitatea de la Poiana Mare ca sunt ba 152, ba 161. Situatia este destul de grava in conditiile in care nu se cunoaste numarul exact al celor externati. Pe 29 septembrie 2006, 19 pacienti care au plecat la Sapoca pe articolul 114 s-au intors la Poiana Mare, pe articolul 113“, a declarat Georgiana Pascu, coordonator pentru Programul „Pledoarie pentru Demnitate“, la Centrul de Resurse Juridice.
Numarul deceselor a fost mare si in 2005
Reprezentantii CRJ s-au deplasat luna trecuta la Poiana Mare, dupa ce au primit mai multe plângeri din judetul Mehedinti, de unde se „recrutasera“ aproximativ 20 de pacienti, pentru a fi internati in unitatea de psihiatrie din Dolj.
„Au fost internati ca sa fie marita capacitatea spitalului. Unul dintre pacientii pe care i-am vazut acolo si care se afla intr-un pavilion, cu alte 50 de persoane, arata destul de rau. Când l-am intrebat pe medicul psihiatru ce are pacientul, mi-a spus ca el are doar câteva luni acolo si nu a ajuns sa-i stie pe toti bolnavii. Mesajul primit a fost acela ca trebuie ajuns la capacitatea maxima si totul pare o afacere locala, in aceste conditii. Numarul deceselor a fost mare la Poiana Mare si in 2005, când au murit intre 11 si 16 pacienti, in conditiile in care in alte spitale se inregistreaza anual unu – doua decese. In plus, cei de la Poiana Mare spun ca nu aplica restrictii, dar acolo au ramas gardurile inalte de sârma“, a precizat Georgiana Pascu. Reprezentantii CRJ au declarat ca si la capitolul conditii situatia pacientilor are de suferit, in conditiile in care au fost gasite saloane, unde erau internati pacienti, pline de mucegai.
Administratia spitalului vrea extindere
In prezent, in Spitalul de psihiatrie Poiana Mare exista 433 de pacienti, aproape de capacitatea maxima a unitatii, de 500 de locuri, dintre care mai mult de jumatate sunt asa-numitele cazuri sociale, fara familie. 11 bolnavi sunt lipsiti de identitate, primul fiind adus de politie in anul 1993. In ciuda ordinului ministrului sanatatii publice din primavara acestui an, care prevedea angajarea asistentilor sociali in spitalele de psihiatrie, Spitalul Poiana Mare nu avea la data vizitei CRJ, din 4 octombrie 2006, nici un asistent social angajat. O situatie deosebita care a atras atentia reprezentantilor CRJ a fost aceea a unui tânar care a furat bunuri dintr-un autoturism. Acesta a fost internat conform art. 114 CP in anul 1998 in urma unei sentinte penale care stabilea ca tânarul sufera de „oligofrenie gradul II cu tulburari de comportament si discernamânt absent“. Dupa sase ani, o noua comisie a stabilit ca „tânarul are discernamânt si nu reprezinta un pericol pentru societate“, instanta dispunând obligarea la tratament medical, conform art. 113 CP, si transferul la Spitalul din Giurgiu. Totusi, la data vizitei CRJ, tânarul se afla in continuare in Spitalul Poiana Mare. „Am facut adrese la Primaria Giurgiu, la autoritatea tutelara si nu am primit nici un raspuns, de aceasta se afla inca la noi. Cei de la Centrul de Resurse Juridice spun sa lasam bolnavii acasa si sa nu-i tinem cu forta, dar ei nu au familie si unde sa se duca?! Avem conditii mult schimbate aici. Au caldura, mâncare si ce le trebuie. S-a investit in spital, in termopane, centrala noua si altele. Vrem sa ne extindem cu doua pavilioane. Luna trecuta am avut servicii de peste noua miliarde de lei, din care 4,5 miliarde ii dam pe salariile personalului“, a declarat dr. Dumitru Ivantu, managerul Spitalului de psihiatrie Poiana Mare.
Raport negru
4 mai 2004 este data la care a fost dat publicitatii la Bruxelles raportul realizat de Amnesty International, in care erau amintite decesele tragice ale celor 18 pacienti din Spitalul de psihiatrie Poiana Mare, care au fost cauzate, in acceptiunea specialistilor europeni, de subnutritie si hipotermie.