Majoritatea cadrelor medicale din cabinetele scolare, gradinite si crese au dat in judecata Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova, de care apartin, pentru tichete de masa si salarizare potrivit statutului de unitate clinica pe care il are angajatorul.
102 cadre medicale din crese, gradinite si scoli, dar si de la dispensarul studentesc au citat in instanta, saptamâna trecuta, Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova. Cadrele medicale – medici de medicina scolara, stomatologi, asistenti medicali, infirmiere si ingrijitori – solicita acordarea tichetelor de masa si a diferentelor salariale intre salariul de incadrare si cel primit in clinica, pe care considera ca ar fi trebuit sa-l primeasca din 2004 pâna astazi. Insumate, pretentiile cadrelor medicale se ridica la aproximativ zece miliarde de lei, ceea ce reprezinta echivalentul bugetului alocat de unitatea sanitara pentru hrana bolnavilor pe doi ani. Trebuie mentionat ca Spitalul „Filantropia“ nu este singura unitate sanitara din Dolj care are angajate cadre medicale in scoli, gradinite si crese. Mai exista si Spitalul de Urgenta Craiova (29 de cabinete), Spitalul Calafat (doua cabinete), Spitalul Bailesti (doua cabinete) si Spitalul Filiasi (un cabinet). Spitalul „Filantropia“ are insa 69 de cabinete din totalul de 101, câte sunt in judet.
S-a creat un precedent
Ce le-a determinat pe cadrele medicale sa dea in judecata spitalul abia acum, daca nedreptatea de care se plâng a fost savârsita incepând din 2004? Simplu, s-a creat un precedent. O asistenta medicala de la Colegiul National „Elena Cuza“ din Craiova a dat in judecata in luna iunie 2006 Spitalul „Filantropia“ si a câstigat. Printr-o hotarâre judecatoreasca executorie, pronuntata pe 5 octombrie de un complet al Tribunalului Dolj, spitalul va trebui sa-i plateasca asistentei contravaloarea tichetelor de masa si diferenta de salariu aferenta altei incadrari (clinice) decât cea pe care a avut-o pâna acum. Valoarea totala a despagubirilor materiale se ridica in acest caz la 105 milioane de lei.
A fi sau a nu fi bugetar
Spitalul Municipal „Filantropia“ are un statut greu de precizat. Potrivit legii, nu este nici bugetar, dar nici finantat integral de la bugetul asigurarilor sociale de sanatate. Tichete de masa ar trebui, conform OUG nr. 115 / 2004, sa dea doar spitalele „finantate integral din venituri proprii realizate prin sistemul de asigurari sociale de sanatate“.
Unitatea a dat initial tichete de masa doar angajatilor care lucreaza in subunitatile finantate din venituri proprii – clinicile de spital, policlinica (ambulatoriu de specialitate) si administratie. Ulterior, unitatea sanitara a sistat acordarea tichetelor de masa cadrelor medicale din policlinica, pe motiv ca nu realizau venituri. In urma unor hotarâri judecatoresti, spitalul a fost insa obligat sa-si revizuiasca decizia si sa acorde tichete de masa (inclusiv retroactiv) angajatilor din ambulatoriul de specialitate si, in plus, spor de clinica. Instanta a luat in considerare prevederile Codului Muncii, care sustine egalitatea in drepturi a tuturor angajatilor.
Deturnare de fonduri sau ignorarea unei hotarâri judecatoresti?
Sentinta data de Tribunalul Dolj obliga Spitalul „Filantropia“ la plata unor daune materiale de 105 milioane de lei. Conducerea unitatii sanitare sustine ca nu are cum si nici de unde sa plateasca acesti bani pentru ca nu exista fonduri sau prevedere bugetara pentru asemenea cheltuieli. „Suntem pusi intr-o situatie dificila. Plata daunelor materiale in conditiile in care nu avem prevedere bugetara inseamna deturnare de fonduri si este caz penal. Pe de alta parte, si refuzul de a duce la indeplinire o hotarâre judecatoreasca este tot caz penal“, a declarat ec. Mihai Coman, managerul Spitalului Municipal „Filantropia“.
Ajuns intr-o situatie fara iesire, Spitalul „Filantropia“ a cerut ajutorul Autoritatii de Sanatate Publica Dolj, care la rândul ei va solicita sprijinul autoritatilor competente de la Bucuresti. „Vom trimite o informare la Ministerul Sanatatii Publice si Ministerul Justitiei pentru a ne sprijini in demersurile noastre. Spitalul «Filantropia» a pierdut un proces important care a creat un precedent periculos. Orice angajat bugetar ar putea solicita acum aceleasi drepturi si va putea sa câstige“, a spus prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al ASP Dolj.