29 C
Craiova
marți, 22 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocal„Folkul nu dispare, se schimba!“

„Folkul nu dispare, se schimba!“

A inceput sa cânte inca din anii liceului, dupa care s-a indreptat spre muzica folk cu care a si cunoscut succesul. Ducu Bertzi tocmai si-a lansat al saselea album din cariera si se pregateste sa-l promoveze, atât in tara, cât si peste hotare.


Cânta de când se stie, dar a asteptat foarte mult pâna sa-si scoata primul album pe piata muzicala. Ducu Bertzi, cel care a cântat in cenaclul „Flacara“ si in grupul „Song“, condus de regretatul Ion Luchian Mihalea, a ajuns la cel de-al saselea album din cariera. „Best of ’06“ a fost lansat la Bucuresti, pe 21 septembrie, chiar in ziua in care artistul a implinit 51 de ani. „Pentru acest album am decis sa lucrez tot cu Adi Ordean, pentru ca el stie ce-mi doresc si ne intelegem foarte bine. Alaturi de mine a fost bunul meu prieten Marius Batu si, in plus, a aparut vioara lui Mihai Nenita“, a spus Ducu Bertzi.


Printre melodiile incluse pe album se numara si una speciala, pentru ca a fost culeasa tocmai din Canada. „«De mii de ori» este o adaptare dupa o balada populara din zona Quebecului, Canada, pe care am auzit-o prima data la Leonard Cohen, unul dintre preferatii mei, si am facut, cu versurile lui Dinu Olarasu, o varianta româneasca. Este piesa la care am lucrat cel mai mult“, a mentionat artistul.


Muzica evolueaza


Artistul este foarte optimist in ceea ce priveste viitorul muzicii folk si considera ca va exista mereu un public pentru un asemenea gen. „Consider ca tot timpul va fi nevoie de o muzica de genul acesta. Folkul este o muzica directa care exprima o stare de spirit in care foarte multi se regasesc. Sunt foarte multi tineri care imi cânta melodiile vechi in concerte. De aceea, muzica aceasta va rezista“, a spus Ducu Bertzi.


Dar pentru ca progresul este in natura firii, acesta admite ca vor interveni mici schimbari. „Muzica evolueaza, sunt multe piese pe care initial le-am inregistrat doar cu vocea si chitara, iar pentru noul album le-am reorchestrat. Ca gen, folkul va dainui, dar ca imbracatura se mai schimba. S-a trecut de la voce si chitara la orchestratii, dar muzica se va baza tot pe texte sensibile. Micile schimbari trebuie sa apara, pentru ca astfel interesul publicului s-ar pierde“, a completat cântaretul. Acesta crede ca folkul va capata un puternic caracter social. „Artistii noi care vor dori sa cânte folk vor miza pe un mesaj social in piesele lor. De fapt, aceasta era tema initiala a folkului si apoi s-a trecut la piesele de iubire“, a precizat solistul.


Un român la Paris


Paradoxal, Ducu Bertzi este mai apreciat peste hotare decât in tara. Prima data a concertat peste granita in 1998 si de atunci au urmat multe spectacole, atât pentru românii imigranti, cât si pentru publicul din tarile respective. Cel mai reusit turneu este considerat cel din America de Nord. „In 2002 am intreprins un turneu de o luna si jumatate in care am cântat atât in Statele Unite ale Americii, cât si in Canada. Am mers impreuna cu grupul Pasarea Colibri“, si-a amintit cântaretul. O amintire mai putin placuta din respectivul turneu este ca a reusit sa ia foarte mult in greutate, motiv pentru care a trecut la un regim drastic (fructe si apa plata) pentru a reveni la greutatea initiala pâna la intoarcerea in tara. „Vinovata“ de surplusul de kilograme a fost mâncarea de tip fast-food, de care artistul a promis ca nu se va mai apropia.


In ceea ce priveste planurile de viitor, Ducu Bertzi a marturisit ca are agenda de concerte plina. Va petrece Ziua Nationala a României la Paris „pentru a cincea oara consecutiv“, unde va sustine doua concerte, unul la sediul UNESCO si altul la Ambasada României, dupa care va merge in Spania, la Madrid si Saragoza. „Pe 6 decembrie cânt la Bucuresti, pe 8 la Iasi si tot asa am concerte programate pâna la Craciun“, a spus cântaretul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII