22.5 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalRomânii, obligati sa-si faca analizele

Românii, obligati sa-si faca analizele

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ieri lansarea oficiala a Programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei. Programul isi propune sa ofere gratuit pentru aproximativ 22 de milioane de cetateni ai României un examen clinic si un set de analize.


Ministrul Eugen Nicolaescu a prezentat ieri prefectilor, dar si conducerii Caselor de Asigurari de Sanatate si Autoritatilor de Sanatate Publica din toata tara programul pe care Ministerul Sanatatii doreste sa il implementeze incepând cu aceasta luna. Potrivit ministrului, programul are ca scop evaluarea starii de sanatate a populatiei României si identificarea problemelor de sanatate reale cu care se confrunta românii. „Nimeni nu stie si nu poate sa spuna la aceasta ora de ce boli sufera românii sau câti dintre ei sunt sanatosi. Avem nevoie sa stim acest lucru pentru a putea planifica, pe termen mediu si lung, cum si in ce sectoare ale sanatatii vom cheltui banii sistemului“, a precizat Nicolaescu.


Cetatenii neasigurati beneficiaza de analize


Practic, fiecare cetatean al României si, implicit, fiecare doljean va primi incepând din luna decembrie prin posta un plic in care se vor afla doua taloane cu nume, prenume si codul numeric personal si o scrisoare ce contine pasii pe care trebuie sa-i urmeze pentru a-si face in mod gratuit o serie de analize. Talonul pe care va scrie „MEDIC“ va fi predat medicului de familie in momentul prezentarii la consultatie. Acesta va programa pacientul pentru efectuarea analizelor in luna in care s-a nascut. Cu talonul inscriptionat „LABORATOR DE ANALIZE“ se va prezenta la laboratorul sau punctul de lucru stabilit pentru a i se efectua analizele recomandate. Medicul de familie va scrie si va parafa pe spatele talonului analizele recomandate. Cu rezultatele analizelor efectuate, cetateanul se va prezenta la medicul de familie care, in cazul in care suspicioneaza o boala, il va trimite la un medic specialist. Daca medicul de familie nu are indicii care sa duca la o suspiciune de boala, rezultatele analizelor pentru fiecare cetatean vor ajuta autoritatile sa-si creeze o imagine asupra starii de sanatate a românilor. Un set de analize nu poate depasi cuantumul de 50 RON, adica 500.000 de lei, iar valoarea intregului program este estimata de minister la un miliard RON, bani care vor fi strânsi prin aplicarea taxei pe viciu. De analize pot beneficia si cetatenii care nu sunt asigurati, acestia putându-se adresa oricarui medic de familie pentru a fi inscrisi pe liste. In cazul in care oamenii nu isi vor face setul de analize platit din taxa pe viciu va trebui sa scoata din propriul buzunar banii pentru urmatorul set de analize recomandat de medicul de familie.


Medicii doljeni au „bombardat“ autoritatile cu sugestii


„Viciile“ programului au fost sesizate de reprezentantii medicilor de familie, dar si de conducerea spitalelor doljene, care au reclamat faptul ca la analize s-ar putea ingramadi prea multi oameni intr-o singura luna. „Este foarte dificil sa programezi intr-o luna câteva sute de oameni care sunt nascuti in aceasta luna“, a declarat Silvia Sbârcea de la Asociatia Medicilor de Familie Dolj. De faptul ca numarul de pacienti este relativ s-au plâns si reprezentantii spitalelor doljene, care au venit si cu propuneri in acest sens. „Pentru laboratoarele din spitale e ca o mana cereasca acest program pentru ca este o sursa suplimentara de venit. Laboratoarele ar trebui insa sa incheie contracte cu medicii de familie arondati pentru ca sefii de laborator sa aiba o idee despre câti oameni vor veni sa-si faca analizele in laboratorul respectiv“, a declarat Ileana Ivanovici, directoare financiar-contabila la Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova. Directorul Autoritatii de Sanatate Publica Dolj, Dan Gabriel Mogos, a precizat ca hibele programului vor putea fi corectate pe parcurs, in masura in care vor fi sesizate de cei implicati in sistem. „Cel mai important este faptul ca aceste programe se pot modifica in bine din mers si daca este sesizata vreo neregula, actele normative pot fi modificate“, a precizat Dan Gabriel Mogos.


Programul ministerului incepe pe 8 ianuarie 2007


Daca unii dintre medicii prezenti ieri la Prefectura Dolj au precizat ca programul mai are nevoie de câteva imbunatatiri, au existat si medici care s-au declarat sceptici cu privire la posibilitatea de implementare a programului in sine. „Eu, personal, nu cred ca se poate face asa ceva. E imposibil sa faci un screening pe 22 de milioane de oameni. Eu sunt impotriva implicarii Spitalului Militar in acest program pentru ca in sistemul medico-militar se fac deja analize periodice care se vor suprapune cu cele din program“, a precizat Alexandru Andritoiu, director medical la Spitalului Militar din Craiova. Daca autoritatile doljene vor respecta pasii impusi de Ministerul Sanatatii, iar perioada de pregatire a programului va decurge bine, medicii de familie ar trebui sa inceapa pe 8 ianuarie 2007 programarea pentru consultatie a pacientilor nascuti in luna ianuarie.


Analize si in mediul rural


Laboratoarele acreditate de ASP vor avea capacitatea de a recolta sânge in cabinetul medicului de familie, astfel incât cetatenii din mediul rural sa nu fie nevoiti sa se deplaseze la oras pentru a-si face analizele

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS