21.6 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalCraiovenii, intre hipermarket si chiosc

Craiovenii, intre hipermarket si chiosc

Fie ca sunt tineri ocupati care merg la cumparaturi o data pe saptamâna sau sunt pensionari care iau zilnic pulsul pietei, craiovenii prefera atât luxul marilor magazine, cât si caietul de datorii din chioscul prafuit de lânga bloc.


Te indrepti cu cosul plin catre casa si calculezi de zor. Ai depasit cu mult lista de cumparaturi cu care plecasei de acasa pentru ca in timp ce te plimbai printre rafturi ti-ai dat seama ca iti mai trebuie si una, si alta, iar acum esti constient ca va trebui sa umbli si in celalalt buzunar al portofelului, acolo unde ai pus banii de benzina sau de intretinere. Si iti spui „data viitoare cobor la chiosc, iau ce imi trebuie si nu mai vin aici ca sa cheltuiesc atâtia bani“, dar si atunci vei face exact acelasi lucru pentru ca este la moda sa iti faci cumparaturile din supermarket.


Scenariul acesta este cunoscut craiovenilor care isi pierd capul in ziua de salariu intre rafturile pline de produse din supermarketuri sau care fac cumparaturi intr-o zi de week-end. Dar nici patronii chioscurilor dintre blocuri nu mor de foame pentru ca au invatat slabiciunile craiovenilor care mai uita sa cumpere câte un produs din supermarketul european si isi aduc aminte la o ora târzie din noapte, iar chioscul de vizavi le sta la dispozitie nonstop.


Caietul cu datorii – arma secreta a chioscarilor


Chioscarii isi cunosc clientii, le stiu preferintele si au tot timpul sub tejghea ultima bucata din produsul mult dorit, pastrata special pentru ei. In plus, au cea mai buna strategie de marketing, caietul cu datorii, asa ca poti sa cumperi linistit si sa dai banii la salariu. „Nu au oamenii bani si noi stim asta. Dam pe caiet o sticla de ulei, de apa, o pâine sau un pachet de tigari pentru ca suntem vecini de cartier si toata ziua ne vedem. Asa omul mai vine si mai cumpara, iar noi suntem multumiti ca avem clienti“, a spus Alina Tanase, proprietar de chiosc din Craiova. Asa ca te faci ca nu vezi praful de pe produs pe care vânzatoarea nici nu se mai oboseste sa il stearga si nici pretul mai piperat decât la supermarket. Te consolezi cu gândul ca totusi merita pentru ca ai facut economie de timp, de benzina si de deodorant si nu ai mai batut drumul pâna la supermarket. Dar iti spui totusi ca data viitoare când vei merge la supermarket vei verifica de doua ori lista de cumparaturi ca sa nu uiti sa mai treci un produs de care ai nevoie. Tânar sau batrân, bogat sau sarac, orice craiovean a fost clientul unui chioscar, dar exista oameni care nu au fost niciodata intr-un supermarket. „Cu ce sa ajung eu la marginea orasului ca sa cumpar ulei si zahar? Ce daca le iau mai ieftin de acolo, ca de rest imi platesc trasportul si tot acolo ajung. Eu nu cumpar lucruri din alea de tineret, ci doar ce imi trebuie mie pentru casa“, a spus Maria Titirog, o pensionara de 68 de ani, din cartierul craiovean Brazda lui Novac.


Marketul de cartier „bate“ chioscul de lânga bloc


Si daca nu se duc craiovenii la supermarket, vine marketul la ei. Astfel, a aparut un nou tip de magazin, supermarketul de cartier destinat si oamenilor ocupati care isi fac cumparaturile o data pe saptamâna, si pensionarilor, si copiilor care se duc de mai multe ori la magazin ca sa mai cumpere câte ceva. Iar preturile se aliniaza celor din supermarketurile de la marginea orasului.


„Este un loc curat, civilizat, cu personal amabil si preturi accesebile. Aici vin clientii nostri fideli, oameni care stau in cartier si care ne prefera pe noi. Sunt si copii, si pensionari care nu s-au speriat de preturi si au renuntat la vechile magazine de cartier. Aici iti poti face si cumparaturile pentru o saptamâna sau poti cumpara doar un singur produs. Incercam sa fim buni vecini cu clientii nostri din cartier si ii informam printr-o revista bilunara despre schimbarile de preturi si produsele din magazin“, a explicat Diana Teodorescu, director market Big Family. Astfel, si craiovenii din cartierul Brazda lui Novac au invatat sa faca shopping ca in occident, din magazine mari si aprovizionate, unde poti sa vezi ce scrie pe ambalaj fara sa rogi vânzatoarea sa iti dea produsul si poti sa il studiezi cât timp vrei. „Cumpar salam de aici ca e curat si domnisoara imi taie din el exact cât imi trebuie. Am si cos pentru cumparaturi, parca sunt la televizor“, a spus zâmbind o batrâna.


Craioveanul, mai pretentios la cumparaturi


Conform unui studiu GFK, dupa integrarea in UE supermarketurile si hipermarketurile vor câstiga o pondere tot mai mare in cumparaturile românilor. Acestia vor deveni mai pretentiosi, influentabili, pragmatici, loiali, conservatori, stoici si economi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS