20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Stiri diverse

Fiul celebrului actor si regizor Geo Saizescu, Catalin Saizescu, la rândul lui scenarist, actor, producator si regizor, poposeste in orasul nostru timp de o saptamâna, cu prilejul Zilelor Municipiului Craiova. Acesta a coordonat manifestarile din prima zi de sarbatoare a urbei.


De Catalin Saizescu ati auzit vorbindu-se recent cu ocazia lansarii filmului „Pacala se intoarce“ la care a fost producator, dar si actor, interpretând rolul ciobanului, alaturi de el jucând si Georgiana, in rolul fiicei Raspopitei, dar si fetita lor de trei luni, Maria, care si-a facut astfel debutul ca „actrita“. Platoul de filmare al acestei pelicule a fost si locul in care sotii Saizescu s-au cunoscut si s-au indragostit…


A spus adio celor 12 ani de muzica, pentru actorie


Georgiana Saizescu este pitesteanca. Parintii au fost preocupati de viitorul copilei, inscriind-o la cursuri de muzica, pe care le-a urmat timp de 12 ani: viola, vioara, pian, la care a renuntat in favoarea actoriei, dar si la cursuri de dans si balet. Au insistat ca fiica lor sa urmeze conservatorul, insa fata n-a vrut sa renunte cu nici un chip. „Tata este inginer la Renault, iar mama secretara la inspectorat. Inclinatia spre muzica am mostenit-o de la tatal meu, care este si dirijor la celebra Corala „Chiriac“. Parintii m-au inscris la toate concursurile televizate de muzica, la toate emisiunile unde imi puteam dezvolta creativitatea. Nebunia sa devin actrita i-a lasat total surprinsi si dezamagiti, asa ca mi-au pus conditia, ca sa ma lase sa ma inscriu la actorie, sa ma inscriu obligatoriu si la conservator… M-am inscris initial la Facultatea de Arta «Hyperion», la actorie, dorind sa vad sansele reale pe care le-as avea pentru a incerca apoi si la UATC Bucuresti. Am dat concurs si am fost acceptata, in comisie fiind nume mari ale cinematografiei românesti, ocazie cu care l-am cunoscut si pe viitorul meu socru, Geo Saizescu. Asa cum imi planuisem, am incercat apoi la actorie la UATC, unde am avut sansa sa fiu printre concurentii admisi. Am spus atunci adio facultatii particulare si m-am inscris la ultimul concurs televizat „Bravo Bravissimo“, unde in juriu l-am reintâlnit pe Geo Saizescu… Dupa emisiune, m-a intrebat daca vreau sa ma fac actrita de comedie. Am crezut ca glumeste, eram proaspat admisa la facultate si mi se parea practic imposibil ca un maestru ca Saizescu sa imi propuna asa ceva… Geo Saizescu mi-a fost ca un tata chiar inainte de a-mi deveni socru “, a povestit Georgiana Saizescu. Dupa putin timp, Georgiana a primit un telefon de la asistenta maestrului Geo Saizescu, care i-a comunicat ca este chemata pentru casting la filmul „Pacala se intoarce“. A crezut ca este o gluma, ca vreunul dintre cunoscuti ii joaca o farsa, dar s-a prezentat la selectie si a fost aleasa sa interpreteze rolul fiicei Raspopitei.


„Dupa o jumatate de an ne-am casatorit“


Georgiana, alaturi de intreaga „armata“ de oameni care urma sa joace in productia româneasca, a fost chemata sa-l cunoasca pe producatorul filmului, nimeni altul decât Catalin Saizescu. Prima impresie a Georgianei nu a fost nici pe departe una placuta, considerându-l „un ingâmfat“. Dupa prima zi de repetitii si filmari, tânara si-a schimbat insa total parerea. „A venit si ne-a intrebat pe fiecare cum ne-am simtit, cum ni s-a parut la filmari. Am vazut ca munceste in echipa si pune tot sufletul in ceea ce face. Am ramas surprinsa, imi amintesc ca apoi mi s-a parut un producator dragut, incepusem sa-l vad cu alti ochi… In febra filmarilor de la Vâlcea, nu stiu cum s-a intâmplat, ne-am indragostit, iar dupa trei saptamâni eram deja impreuna. Parca ne cunosteam de o viata. Imi amintesc chiar si o intâmplare haioasa: eram toti actorii, producatorii, toata echipa la masa, iar una dintre actrite mi-a zis sa ii dau o felie de pâine tatalui meu, referindu-se la tatal din film, dar reactia mea a fost sa-i intind pâine lui Geo Saizescu, spre amuzamentul colegilor. Deja se infiripase un sentiment ciudat intre mine si Catalin, ne cautam tot timpul cu privirea, simteam nevoia, chiar daca nu puteam vorbi, sa fim aproape unul de altul… Dupa o jumatate de an ne-am casatorit“, a adaugat Georgiana Saizescu. Intre timp, inainte ca filmarile sa se incheie, Georgiana a adus pe lume primul lor copil, pe Maria, moment imortalizat pe camera de Catalin. I-au pus fetitei doua perechi de nasi, ambele celebre: cuplul Oreste-Liliana, Oreste fiind cel mai bun prieten al tatalui, dar si fosti colegi la Facultatea de Regie „Hyperion“, si actorii Serban Ionescu-Magda Catone. Nepoata regizorului Geo Saizescu se poate lauda, in ciuda vârstei fragede de un an si trei luni, cu o activitate cinematografica iesita din comun. Bebelusa a avut la numai trei luni si un rol in filmul bunicului sau „Pacala se intoarce“, dar a aparut si in numeroase spoturi publicitare. Impatimit „fan“ al fiicei sale, Catalin o filmeaza ori de câte ori are ocazia, fiind hotarât ca pâna când micuta va implini 18 ani sa-i faca propriul ei film „documentar“.


Scenarist, regizor, actor, producator inca din timpul facultatii…


Catalin Saizescu a absolvit un liceu cu predare intensiva in limba franceza, limba lui Voltaire devenindu-i „a doua limba materna“. Desi mama lui Catalin si-a dorit foarte mult sa isi vada copilul arhitect sau medic, „nemaiavând nevoie de al doilea nebun in casa“, tânarul si-a urmat insa visul, calcând pe urmele tatalui sau. S-a facut regizor pentru ca si-a dorit foarte mult sa transpuna „povestile imaginate de el“, sa vada cum o armata de oameni muncesc si fac sa prinda viata ceea ce el doar a visat. A urmat facultatea de actorie, fiind la baza regizor. A lucrat trei, patru ani ca regizor secund la peste 20 de filme de scurtmetraj. Este producatorul a numeroase videoclipuri muzicale, cel mai recent la melodia „Jana“ a interpretului Margineanu, dar si al unor spoturi publicitare si filme de lungmetraj. „Am debutat in lungmetrajul «Milionari de week-end» atât ca actor, cât si ca regizor si scenarist. Sunt, de obicei, fara modestie, omul-orchestra, cum imi place sa ma numesc… Când tatal meu a venit cu ideea sa realizeze o continuare la filmul «Pacala» am raspuns imediat provocarii, stiind ce succes a avut primul film. Am avut bucuria sa primesc la filmul meu de debut, «Milionari de week-end», Premiul Special al Festivalului «Image et Vie» de la Dakar, in 2004. «Milionari de week-end» s-a aflat intr-o companie selecta, fiind prezentate 100 de filme de scurt si lungmetraj din 19 tari din Europa, Asia, Africa si America Latina. Când a fost proiectat filmul, in sala au fost peste 700 de spectatori“, a povestit Catalin Saizescu. Tânarul regizor, scenarist, actor si producator vorbeste cu mare drag de breasla „actorilor“ din care face parte, fiind profund indurerat in aceste zile de disparitia lui „Badia“ – Ernest Maftei, cel care a jucat in filmul lui pentru diploma. Privitor la planurile lui profesionale, Catalin Saizescu a declarat ca urmeaza sa participe la Centrul de cinematografie cu un scurt metraj si ca lucreaza cu Oreste la scenariul unui nou film de lung metraj, care este un proiect international.


Dragostea te transforma


Intrebat despre viata de familie si decizia de a renunta la burlacie, Catalin Saizescu a spus ca in viata oricarui om vine un moment când „dragostea vorbeste“: „Atunci, convingerile dispar in neant, ratiunea trece pe locul doi. In viata oricarui om exista momente când cariera este pe primul loc, insa atunci când apare dragostea adevarata totul se schimba… Apoi, când intervine si un copil, când il vezi cum apare pe lume, cum se dezvolta de la o zi la alta, cum striga «ta-ta» si «ma-ma» din tot sufletul, devii cu totul alta persoana. Iti trebuie insa maturitate in gândire sa poti depasi greutatile inevitabile ale vietii, sa inveti sa faci concesii, sa poti sa ajungi la un consens“.


Despre faptul ca este copilul marelui actor si regizor Geo Saizescu, Catalin considera ca a avut si avantaje, dar si foarte multe dezavantaje. Numele „Saizescu“ l-a scos din anonimat, insa a fost nevoit sa-si creeze propria „personalitate si imagine“, sa schimbe conceptii si sa se lupte cu rautatile. Desi lucreaza in aceeasi bransa, Geo si Catalin Saizescu sunt „total diferiti in stil, gândire, viziune, actiune, in tot“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS