Doar un sfert din podgoriile doljene sunt plantate cu soiuri de vita-de-vie agreate in UE. Chiar si aici, producatorii autohtoni nu detin tehnologia si fondurile necesare pentru a livra vin pe piata comuna europeana. Paradoxul este ca, desi România are podgorii mai mult decât Bulgaria si Ungaria la un loc, dupa 1 ianuarie 2007 vom importa masiv acest produs.
Majoritatea producatorilor de vin din judetul Dolj nu vor mai avea voie sa livreze pe piata acest produs de la 1 ianuarie 2007, deoarece nu intruneste conditiile de calitate impuse de UE. Potrivit celor precizate de Ion Gavrilescu, vicepresedinte al Asociatiei Degustatorilor Autorizati din România (ADAR), in judet se cultiva in prezent 12.500 de hectare de vita-de-vie, insa majoritatea cu soiuri hibride, neacceptate pe piata comuna. Cel mult, producatorii pot consuma vinul provenit din aceste soiuri in familie. Din totalul suprafetei, 8.034 de hectare sunt soiuri hibride.
„Dupa 1990, au disparut plantatii intregi. Nenorocirea este ca au fost distruse chiar cele cultivate cu soiuri nobile de vita-de-vie. Erau 23.000 de hectare in 1990. In timp, au disparut plantatii importante de la Sadova, Breasta, Brabova, Goiesti, Simnic, Cosoveni, Cârcea si din multe alte comune“, a precizat Gavrilescu. In ultimii ani, statul român a acordat subventii pentru a incuraja producatorii autohtoni sa inlocuiasca soiurile hibride cu unele nobile, acceptate pe piata comuna UE. Producatorii pot primi 150 de lei pe hectar, pentru suprafetele cultivate cu vita-de-vie din soiuri nobile, mai mari de 0,1 hectare.
De asemenea, se mai acorda o subventie de 300 de lei la 100 de bucati de vita material saditor. Producatorii care exporta vin primesc prime de export, in cuantum de 90 de lei pe hectolitru, in limita a 8.080 de hectolitri, la sortimentele de vinuri cu denumire de origine controlata (DOC) imbuteliate si pentru vinurile spumante. Din pacate insa, prea putini au apelat la acest program, din motive lesne de inteles: puterea financiara slaba si ciclul mare de productie si profit. Potrivit lui Ion Gavrilescu, in prezent singurul producator care se incadreaza in standardele UE este omul de afaceri Mihai Anghel, care detine suprafete importante in localitatea Segarcea. Sortimentul vândut sub marca „Domeniul Coroanei“ este realizat cu tehnologie de ultima ora si prin accesarea unor fonduri SAPARD.
Avem vii, dar vom importa vin
Nici in tara situatia podgoriilor nu este tocmai buna. In prezent, doar pe jumatate din suprafata cultivata cu vita-de-vie se gasesc soiuri nobile. „In România exista 110.000 de hectare de vita-de-vie nobila acceptata oficial. Marii producatori de vinuri nu aduna insa mai mult de 10.000 de hectare. O parte din plantatii se afla in proprietatea statiunilor de cercetare, care nu au insa fonduri ca sa le intretina la standardele actuale. In plus, dotarile tehnologice ale acestora se afla inca la nivelul anilor ’70. Diferenta de teren se afla in proprietatea micilor producatori. Acestia nu sunt organizati in asociatii si nu au un sindicat care sa le reprezinte interesele. Si din punct de vedere financiar se afla cu mult in urma fata de producatorii din statele UE“, a mai spus Ion Gavrilescu. Alte circa 100.000 de hectare cultivate cu vita-de-vie din soiuri hibride sunt, practic, scoase din circuitul economic. „Bulgaria si Ungaria au câte 80.000 de hectare cultivate cu soiuri nobile de vita-de-vie. Aici insa, viticultura se practica intensiv cu sprijin sustinut din partea statului. La noi a scazut productia interna de material saditor. Daca in 1989 aveam 35-40 de milioane de vite altoite, acum nu sunt mai mult de 400.000. Foarte putin. Marii producatori s-au vazut nevoiti sa importe material saditor din Italia, Franta, Ungaria. Banii au plecat tot afara“, a opinat Gavrilescu. Specialistii in domeniu afirma ca dupa 1 ianuarie 2007 nevoile de consum pe piata vor creste, iar România, desi detine plantatii mai mari decât Bulgaria si Ungaria la un loc, va fi nevoita sa importe masiv acest produs.
Piata de 350 de milioane de euro
Potrivit statisticilor, in 2005, piata vinului din România a inregistrat o cifra de afaceri totala de 350 de milioane de euro. Specialistii se asteapta ca in viitor aceasta sa creasca, având in vedere ca o serie de investitori straini sunt interesati sa achizitioneze terenuri pentru viticultura in tara noastra. România ar mai avea o rezerva de drepturi de plantare de aproximativ 27.000-30.000 de hectare.