32.6 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPoluarea Dunarii alerteaza autoritatile

Poluarea Dunarii alerteaza autoritatile

Autoritatile române sunt in continuare in alerta dupa ce unda de poluare cu produsi petrolieri a reaparut marti pe Dunare. Ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu, a survolat ieri zona poluata si a facut un popas si in Dolj pentru a verifica modul in care actioneaza autoritatile.


Comisia hidrotehnica româno-sârba deplasata marti in localitatea Prahovo in Serbia a constatat ca sursa undei de poluare de pe Dunare provine de la instalatiile de transfer ale produselor petroliere din zona. Ministrul mediului, Sulfina Barbu, a declarat ieri la Bechet ca, potrivit estimarilor realizate de specialisti, sute de tone de produse petroliere au fost deversate in Dunare in ultimele zile. Ministrul mediului a precizat ca in prezent autoritatile române se concentreaza asupra inlaturarii efectelor poluarii pentru a proteja zonele din aval, in special flora si fauna din Delta Dunarii. Echipe mixte formate din angajati ai Directiei Apelor Jiu si ai Politiei de Frontiera au patrulat ieri cu salupe partea româneasca a Dunarii din zona afectata, imprastiind in total aproape doua tone de material absorbant biodegradabil si monitorizând deplasarea undei de poluare care are o lungime de peste 50 de kilometri si o latime care variaza intre 60 si 200 de metri. „In acest moment vrem sa protejam prizele de apa de pe cursul Dunarii, monitorizam calitatea apei si avem baraje absorbante instalate. In functie de analizele realizate de specialisti se vor stabili si efectele poluarii asupra florei si faunei“, a spus ministrul Sulfina Barbu.


Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a dat asigurari ca administratia doljeana este pregatita sa actioneze pentru prevenirea si combaterea poluarii. Potrivit NewsIn, ministrul Barbu a declarat ca desi autoritatile nu au deocamdata o estimare a sumei cheltuite de autoritatile române pentru operatiunile de indepartare a efectelor poluarii, „suma este totusi considerabila având in vedere ca numai un kilogram de material absorbant costa 3,5 euro, iar un baraj plutitor 100 de euro metrul liniar“, a precizat Sulfina Barbu.


România va cere despagubiri Serbiei


Deversarea accidentala a produselor petroliere de la terminalul Prahovo s-ar putea lasa insa cu amenzi si sanctiuni pentru partea sârba. Desi Serbia a mai „calcat“ strâmb si altadata, ministrul Sulfina Barbu a declarat ca de data aceasta România va cere despagubiri daca legislatia internationala permite acest lucru. De asemenea, a fost sesizata deja Comisia pentru protectia fluviului Dunarea care va aplica sanctiuni Serbiei. „In conditiile in care acordurile internationale ne permit acest lucru, România va cere despagubiri Serbiei in acest caz. In plus, am sesizat Comisia pentru protectia fluviului Dunarea si ei au luat legatura cu oficialitatile din Serbia si sunt convinsa ca Serbia va fi sanctionata si in acest for pentru comportamentul sau pentru ca este inadmisibil sa nu anunti poluarea si sa descoperi sursa de poluare abia dupa ce s-au sesizat autoritatile din celelalte tari“, a spus ministrul Sulfina Barbu. Cu toate ca terminalul petrolier de la Prahovo era recunoscut pentru problemele sale, agentul economic sârb care detine instalatia nu a vrut sa-si recunoasca pâna in ultima clipa vina pentru producerea poluarii. „I-am sunat in repetate rânduri si de fiecare data ne-au spus ca la ei nu s-a intâmplat nimic. Doar când i-am prins cu mâta-n sac si nu au mai avut incotro au recunoscut“, a precizat Madalin Mihailovici, citat de agentia NewsIn.


Circulatia pe Dunare va fi intrerupta la nevoie


Marti, Sulfina Barbu a trimis Ministerului Mediului din Bulgaria o scrisoare oficiala prin care isi exprima disponibilitatea de a desfasura actiuni comune cu partea bulgara. De altfel, ministrul Sulfina Barbu a declarat ieri ca ambele parti pot actiona impreuna si, in caz de nevoie, pot instala un baraj de retinere a produselor petroliere, ceea ce ar duce la intreruperea temporara a circulatiei pe senalul navigabil. „Am inteles ca pe malul bulgaresc situatia este grava. Suntem gata sa actionam impreuna si sa instalam, daca va fi nevoie, un baraj de retinere a produselor petroliere, dar acest lucru ar insemna intreruperea pentru un timp a circulatiei pe Dunare“, a mentionat Barbu. Specialistii au precizat ca unda de poluare nu este continua, aceasta prezentându-se sub forma de irizari la suprafata apei. „Avem 150 de metri de baraj de retinere pe care i-am primit de la Timisoara si suntem pregatiti sa aducem si alte cantitati daca este necesar. Trebuie sa intelegem insa ca poluarea nu este continua, sunt irizatii la suprafata apei“, a mentionat Madalin Mihailovici, director general la Administratia Nationala Apele Române.


Vremea tine cu malul românesc


Cu toate ca marti autoritatile sârbe au trimis o scrisoare oficiala partii române prin care anuntau ca problema in cazul deversarii accidentale de la Prahovo a fost rezolvata, autoritatile din tara noastra nu sunt gata sa bage mâna in foc ca situatia sta chiar asa. Stefan Stoica, director al Directiei Apelor Jiu, a declarat ca angajatii institutiei din judetul Mehedinti au sesizat faptul ca se produc in continuare scurgeri de petrol in Dunare. „In prezent, exista irizari in dreptul localitatii Bistret, dar in partea bulgara a Dunarii. Cei de la Mehedinti ne-au sesizat in aceasta dimineata (ieri-dimineata – n.r.) ca in continuare sunt scurgeri mici de produs petrolier si deci cei de la Prahovo nu si-au rezolvat problema“, a declarat Stefan Stoica. Directorul DA Jiu a adaugat ca vremea frumoasa face ca pata de petrol sa fie impinsa in partea bulgara de curentii puternici, insa acest lucru s-ar putea schimba daca vremea se inrautateste. Pentru a preveni patrunderea undei in partea româneasca, peste 50 de specialisti de la DA Jiu actioneaza in prezent in trei puncte din Dolj: Bechet, Calafat si Cetate si in localitatea Gruia din Mehedinti.


Nemultumiti de sârbi


Premierul Tariceanu a declarat la videoconferinta de ieri-seara cu prefectii din judetele afectate de poluarea Dunarii ca este nemultumit de masurile luate de autoritatile din Serbia si ca i-a cerut ambasadorului Serbiei in România sa solicite autoritatilor din tara vecina sa ia toate masurile care se impun pentru stoparea poluarii. Ministrul mediului, Sulfina Barbu, a precizat, in cadrul videoconferintei, ca a cerut autoritatilor sârbe date despre compania poluatoare pentru a putea aplica sanctiuni si a-i cere acesteia despagubiri. Pentru a preveni intinderea petei de petrol, in zona Bechet a fost instalat un baraj de retinere de 300 de metri. De asemenea, prefectul Doljului, Nicolae Giugea, a declarat ca, potrivit prognozei meteo, astazi se anunta o intensificare a vântului din directia vest, lucru care ar putea duce la dispersarea petei de petrol de pe Dunare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS