Aproximativ 4.500 de doljeni beneficiaza de indemnizatii pentru cresterea copilului sau primesc stimulente pentru ca au revenit la serviciu inaintea termenului de doi, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap.
Desi legea care permite si barbatilor sa stea acasa si sa primeasca bani pentru a-si ingriji si creste copilul este in vigoare de numai un an si zece luni, numarul tatilor aflati in concediu de crestere a micutilor este din ce in ce mai mare. In mediul urban, primesc indemnizatii 2.816 mame si 406 tati, iar la sate 548 de femei si 540 de barbati. Din pacate, potrivit reprezentantilor Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj, nici pâna in prezent oamenii nu au inteles foarte bine ce trebuie sa contina dosarul pentru solicitarea indemnizatiei, a stimulentului sau alocatiei de stat pentru copii si unde trebuie sa-l depuna.
Ce trebuie sa contina dosarul
„Documentele necesare pe care oamenii trebuie sa le depuna la dosar sunt: actul de identitate al solicitantului, certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie; certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz; adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de angajator, dupa caz, din care sa rezulte ca solicitantul indeplineste conditiile legale pentru a primi banii; adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate; declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate; declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nici celalalt parinte natural sau, dupa caz, cel caruia i-a fost incuviintat copilul nu beneficiaza de drepturile prevazute de ordonanta de urgenta; declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice“, a mentionat Florian Vlaescu, director executiv al DDFSS Dolj.
In plus, este nevoie ca solicitantul sa faca dovada, printr-un act eliberat de angajator sau de autoritatile competente, ca se afla in concediu pentru cresterea copilului, dar este nevoie si de o dovada sau declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Reprezentantii DDFSS Dolj au precizat ca aceste dosare trebuie depuse la primaria comunei sau orasului unde solicitantul isi are resedinta sau domiciliul.
Drepturile prevazute de ordonanta de urgenta privind indemnizatiile pentru cresterea copilului se acorda si persoanelor care pâna la 31 octombrie 2006 realizeaza in sistemul public de pensii perioade de stagiu de cotizare de cel putin zece luni in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.
1 ianuarie va aduce noi modificari
Incepând cu 1 ianuarie 2007, cuantumul stimulentului lunar prevazut va fi de 100 de lei. Cuantumul alocatiei de stat pentru copii prevazut de Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, este de 200 de lei lunar, in situatia copiilor in vârsta de pâna la doi, respectiv trei ani in cazul celor cu handicap. Indemnizatia sau stimulentul se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii.