14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaranii români, afaceristi pe banii Uniunii Europene

Taranii români, afaceristi pe banii Uniunii Europene

In perioada 2007-2013, UE acorda tarii noastre fonduri nerambursabile in valoare de sapte miliarde de euro pentru dezvoltare rurala. Tipuri de afaceri cu bani europeni: cizmarie, croitorie, deratizare, realizarea de instrumente muzicale etc. Suma minima: 5.000 de euro.


Dupa aderarea tarii noastre la UE, taranii români se pot apuca de afaceri pe bani europeni.


Orice idee se poate transforma intr-o mica afacere de succes. Spre exemplu, proiectele pentru servicii oferite populatiei rurale pot face obiectul unui proiect pe baza caruia se pot primi pâna la 60% din fondurile necesare. Un IMM care se ocupa de intretinerea si repararea masinilor si utilajelor sau de repararea articolelor personale si gospodaresti (cizmarie, reparatii electrocasnice) sau de deratizare, transport cu microbuze, arhitectura peisagera primeste fonduri europene.


Pentru a primi fonduri nerambursabile UE, proiectul trebuie sa aiba valoarea cuprinsa intre 5.000 si 15.000 de euro. Mestesugarii pot primi si ei fonduri nerambursabile. Pentru construirea sau dotarea unei croitorii, a unui atelier de pielarie sau de prelucrarea lemnului, a fierului, dar si a unuia de realizare de instrumente muzicale românii din mediul rural pot apela la fonduri europene. Bani pot primi si cei care isi deschid un atelier de mobilier sau agricultorii care deschid un magazin unde se vând produsele obtinute in ferma proprie.


Proiectele in agroturism au valori cuprinse intre 5.000 si 150.000 de euro. Construirea sau modernizarea pensiunilor, dotarea cu electrocasnice sau mobilier, amenajarea unor spatii de campare, a unor terenuri sportive, trasee turistice, centre de echitatie, parcuri de vânatoare sau tabere tematice pot face obiectul unor proiecte eligibile. Chiar si pentru promovarea turistica prin pliante, panouri si organizare de evenimente se dau bani.


Fonduri se mai pot da si pentru achizitionarea de barci si barci cu motor pentru transportul turistilor. Toate proiectele se deruleaza prin Agentiile de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). „Se vor primi fonduri in valoare de sapte miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, destinate in totalitate dezvoltarii rurale. Un miliard de euro anual. Deocamdata, nu ne-a venit o repartizare pe regiuni a fondurilor si nici nu stim daca se va apela la aceasta strategie. Stim doar cuantumul cofinantarilor, care pot fi intre 20 si 80%. In ce priveste dezvoltarea pescuitului, care va avea alt program de finantare, nu avem mai multe date deocamdata“, a precizat Daniel Popescu, directorul APDRP Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS