12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalControl la ajutoarele pentru intretinere

Control la ajutoarele pentru intretinere

Primarii trebuie sa verifice, prin ancheta sociala, datele despre componenta familiei si veniturile realizate de aceasta din declaratiile pe care solicitantii de ajutoare pentru incalzirea locuintei le fac pe propria raspundere, atunci când depun cererea de acordare a subventiei.


Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, normele metodologice ale ordonantei de urgenta privind acordarea ajutoarelor pentru incalzirea locuintei. Potrivit notei de fundamentare, primarii au obligatia sa verifice, prin ancheta sociala, datele privind componenta familiei si veniturile realizate de aceasta, declarate de solicitantii de ajutor pentru incalzire, pe proprie raspundere, in cererea de acordare a ajutorului. Primarii si directiile teritoriale de munca, solidaritate sociala si familie trebuie, de asemenea, sa intocmeasca lunar situatia cu numarul de beneficiari, in vederea monitorizarii de catre Ministerul Muncii.


Guvernul a aprobat, la sfârsitul lunii august, Ordonanta de Urgenta nr. 57/2006, privind nivelul ajutoarelor de incalzire acordate de stat, in sezonul rece 2006-2007, familiilor care stau la bloc si sunt cliente ale sistemului centralizat de termoficare. Actul normativ prevede ca subventia la incalzire va reprezenta un procent din factura de apa calda si caldura, nivelul de ajutorare fiind cuprins intre 10% si 90%, in functie de venitul mediu lunar pe membru de familie.


Ajutorul pentru incalzire se acorda pe baza de cerere, insotita de declaratie pe proprie raspundere privind componenta familiei si veniturile fiecarui membru. Cererile vor fi transmise de catre primarii furnizorilor de energie termica si gaze naturale pâna pe 15 septembrie a fiecarui an. Pentru sezonul 2006-2007, termenul se prelungeste cu maximum 15 zile.


Stabilirea cuantumului ajutorului de caldura se va face prin dispozitie a primarului, care va contine compensarea procentuala, in functie de venitul net mediu lunar pe membru de familie. Primariile vor transmite situatiile centralizatoare atât titularilor, prin intermediul furnizorilor de energie termica si de gaze naturale sau al asociatiilor de proprietari, cât si directiilor teritoriale de munca, in scris si in format electronic.


Furnizorii vor transmite lunar consumatorilor facturile reprezentând consumul de energie si suma de plata calculata ca diferenta intre valoarea consumului si ajutorul pentru incalzire. Asociatiile au obligatia de a evidentia lunar ajutorul pentru incalzirea cu energie termica in tabelul cu cheltuielile de intretinere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS