8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFrancofonia cucereste România

Francofonia cucereste România

Bucurestiul este de ieri capitala francofoniei. 36 de sefi de state si guverne, mii de oficiali si jurnalisti din toata lumea participa la Reuniunea Francofoniei.


Printre invitatii de marca ai reuniunii se afla presedintele Frantei, Jacques Chirac, presedintele Confederatiei Elvetiene, premierul Canadei si printul Albert de Monaco. România devine prima din fostele state comuniste din Europa de Est care gazduieste un Sommet al Francofoniei, marcând europenizarea organizatiei nascute in 1970 cu o majoritate de tari francofone africane. Cuvântul „sommet“ inseamna reuniune la nivel inalt si este echivalentul francez al englezescului „summit“. Lucrarile la nivel inalt se vor desfasura in 28-29 septembrie, la Palatul Parlamentului. In paralel cu lucrarile politice ale Sommet-ului, vor fi organizate si manifestari culturale, in perioada 22-30 septembrie, sub egida „Bucarest Francophone“. Reuniunea Francofoniei, care se deschide oficial astazi, a generat o mobilizare fara precedent. 95% din personalul SPP si 3.500 de angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor se afla in teren pentru buna desfasurare a reuniunii. MAI a mai pus la dispozitie si 620 de mijloace de transport printre care masini de escorta, motociclete si doua elicoptere. Coloanele oficiale sunt supravegheate, pe traseu, de camere video si monitorizate prin GPS.


Franceza, limba materna a cinci state europene


Organizatia Internationala a Fracofoniei include in prezent 63 de state si guverne, dintre care zece tari observatoare, iar populatia totala a acestora este de 710 milioane. Ţarile cu cel mai mare numar de francofoni sunt Franta, Algeria, Canada, Maroc, Belgia, Coasta de Fildes, Tunisia, Camerun, Republica Democrata Congo si Elvetia. Franceza este, in totalitate sau partial, limba materna a cinci state europene: Franta, Belgia, Elvetia, Luxemburg si Monaco, la care se adauga cazul particular al Andorrei, adica pentru aproximativ 70 de milioane de persoane. România, Polonia si Republica Moldova sunt tarile cu cel mai mare numar de francofoni din Europa Centrala si de Est. Ideea constituirii unei organizatii a statelor francofone, similara Commonwealth-ului, din care fac parte natiunile ce s-au aflat sub suveranitate britanica, a fost propusa de presedintii Senegalului, Leopold Sedar Senghor, Tunisiei, Habib Bourguiba, Nigeriei, Hamani Diori, si de regele Cambodgiei, Norodom Sihanouk.


Dictatori la Bucuresti


Mai multi lideri cu profil de dictator, acuzati de cenzura presei, incalcarea drepturilor cetatenesti sau hartuirea opozantilor, si-au anuntat prezenta la Bucuresti, cu ocazia Reuniunii Francofoniei. Printre ei, conducatorii din Burkina Faso, Cambodgia, Ciad, Congo, Coasta de Fildes, Gabon, Guineea, Laos, Rwanda sau Tunisia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS