13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalArabul Jihad, tepe de miliarde

Arabul Jihad, tepe de miliarde

Dupa ce a vândut toate activele firmelor sale din Craiova, Ejnid Jihad a disparut, lasând in urma datorii enorme.


Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Craiova a dispus ieri trimiterea in judecata a lui Ejnid Jihad, patronul unor firme craiovene, sub invinuirile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si folosirea cu rea-credinta a bunurilor societatii.


Ejnid Jihad a fost patron si administrator al firmelor SC Asia Import-Export SRL, SC Asia Distribution SRL si SC Eji Impex SRL, toate din Craiova.


Bere de sase miliarde


Jihad era cunoscut de partenerii de afaceri drept un mare tepar, de la care cu greu puteau fi obtinuti banii pe care-i datora. „Renumele“ pare sa si-l fi pastrat si in relatia comerciala cu SC Brau Union România SA Craiova, cu care, in mai 2000, a incheiat un contract de distributie pentru bere. Incepând cu luna septembrie 2000, Jihad a „uitat“ sa-si mai achite facturile catre Fabrica de Bere, datoriile ajungând la peste 6,5 miliarde de lei vechi. Ulterior, anchetatorii au stabilit ca Ejnid Jihad planuise aceasta teapa, dovada ca, intr-un timp foarte scurt, a vândut intreaga cantitate de bere aflata in stoc sub pretul cu care o cumparase de la producator, iar sumele de bani astfel obtinute si le-a insusit.


Alta teapa a dat-o sucursalei craiovene a Bancii Românesti, care are de recuperat un prejudiciu de 1,7 miliarde de lei de la Ejnid Jihad. Patronul de origine araba a avut un credit pe care il garantase cu un imobil proprietatea Lilianei Abrudan si cu un stoc de bauturi alcoolice de circa 900 de milioane de lei. Când a uitat sa-si achite datoria, banca a scos la vânzare casa ipotecata, luând pe ea doar 160 de milioane. Pentru recuperarea debitului, reprezentantii bancii ar fi vrut sa scoata la vânzare si stocul de bauturi cu care Ejnid garantase. Numai ca bautura nu mai era. Fusese vânduta de arab intre timp.


Risca pâna la 20 de ani de puscarie


De mai bine de sase ani, oamenii legii incearca sa dea de urma lui Ejnid Jihad, insa fara nici un rezultat. Rudele sustin ca le mai contacteaza telefonic o data sau de doua ori pe an, pentru a se mai interesa de stadiul cercetarilor si „ce pedeapsa ar primi in România pentru faptele pentru care este cercetat, daca s-ar intoarce“. Raspunsul il da chiar Codul Penal: intre 10 si 20 de ani de inchisoare.


Disparut


Ca sa scape de raspunderea penala, se pare ca Ejnid Jihad a fugit din România la sfârsitul anului 2000, impreuna cu familia, inca de atunci fiind dat in urmarire generala si in consemn la frontiera. Jihad nu figureaza insa in baza de date a Politiei Române ca intrat in tara sau iesit din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS