16.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRefacerea digului pe Jiu, suspendata

Refacerea digului pe Jiu, suspendata

Incepute abia de doua saptamâni, lucrarile de refacere a digului pe Jiu, de la Cotofenii din Dos, au fost oprite din cauza ca firma constructoare nu ar fi detinut avize si autorizatii de transport greu pe Drumul Judetean 606A.


Reabilitarea digului de la Cotofenii din Dos a inceput cu o suspendare a lucrarilor, dupa ce firma SC ECPROD SA Târgoviste a fost somata sa-si inceteze activitatea la doar câteva zile de la semnalul de start. Primul care s-a sesizat a fost primarul din Cotofenii din Dos, Vasile Preduca. El a declarat ca a cerut firmei ECPROD sa se opreasca pâna când aceasta ii va demonstra ca detine toate avizele si autorizatiile, mai ales documentul care stabileste greutatea utilajelor si a incarcaturii pe care societatea le deplaseaza pe DJ 606A. „Daca nu faceam asta, puneam in pericol acest drum, care si asa este degradat. Le-am solicitat sa se opreasca (reprezentantilor ECPROD – n.r.). Am inteles ca acum au tot ce le trebuie“. Precizam ca, in Dolj, acceptul pentru astfel de transporturi este dat de SC Lucrari Drumuri si Poduri (LDP) SA, unitate administrata de Consiliul Judetean Dolj. Directorul LDP, Eugen Georgescu, recunoaste ca asupra sa s-au facut presiuni pentru a-i trage de mâneca pe cei de la ECPROD. „A fost un adevarat recital. Au tabarât pe mine, ca de ce-i las sa lucreze. Eu ii pusesem in vedere constructorului ca trebuie sa-si ia autorizatie si chiar si-a luat. Nu inteleg de ce se mai face atâta tevatura. Acum o sa mergem sa-l verificam, sa vedem daca respecta normativele. Din punctul meu de vedere, la aceasta ora ECPROD poate sa lucreze“, a spus Georgescu. Desi considerata de o importanta covârsitoare, investitia de câteva zeci de miliarde de lei se pare ca a iscat multe controverse in rândul unor oficiali care au relatii strânse cu anumite firme de constructii. Nu se explica de ce, atunci când drumul judetean a fost farâmitat in urma caratului a mii de tone de piatra in cadrul unui proiect finantat din bani europeni, nimeni nu si-a exprimat indignarea. Directorul general al ECPROD, Ion Soare, afirma ca nu i s-a intâmplat asa ceva in tot sudul României. „Intelesesem ca toata lumea este grabita sa faca digul, nu sa-l bage in iarna asa cum e. Probabil ca m-am inselat si atunci e grav. Firma noastra executa astfel de lucrari in toata partea de sud a tarii si recunosc ca, pâna aici, autoritatile isi dadeau mâna sa finalizeze o investitie, nu s-o incurce. Eu consider ca avem toate avizele, dar nici nu stiu la ce sa ma astept“, a declarat Ion Soare.


Drumurile, garantate


Primarul Vasile Preduca nu neaga faptul ca gropile din asfalt, precum si un podet lasat aproape 30 cm sub nivelul soselei sunt rezultatul transportului de pietris pentru un program de insfrastructura derulat de Primaria Cotofenii din Dos. El se contrazice insa când spune ca era fortat sa stopeze refacerea digului, amintindu-si ca a incheiat niste acte cu ECPROD, care a acceptat niste conditii. „Am anuntat si consiliul judetean, inca din vara, ca drumul se afla intr-o stare jalnica, dar nu s-a luat nici o masura. Consider ca trebuia protejat. Primaria a incheiat procese-verbale cu ECPROD, care se obliga sa ne lase soselele in aceeasi stare in care erau când au inceput lucrarile“, a spus Preduca. El recunoaste astfel ca obtinuse o garantie din partea constructorului, fapt care nu-l mai indreptatea sa puna bete-n roate investitiei. Mentionam ca proiectul de reabilitare a digului de la Cotofenii din Dos este supravegheat de Directia Apelor Jiu, iar banii au fost alocati prin hotarâre de guvern. Directorul Directiei Apelor Jiu, Stefan Stoica, nu a putut fi contactat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS