9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDeputati in timpul liber

Deputati in timpul liber

Deputatii gorjeni Pantelimon Manta (PC) si Marcel Romanescu (PD) nu au renuntat la functiile de baza pe care le exercita la Universitatea „Constantin Brâncusi“ si presteaza la Camera Deputatilor prin cumul de functii, motivul fiind salariul mult mai mare de la facultate, cel putin in cazul deputatului conservator.


Doi dintre alesii trimisi in parlament de gorjeni prefera buzunarele pline, desi au fost votati pentru a reprezenta cât mai bine interesele alegatorilor si ale judetului. Ca de fiecare data, cel votat se gândeste mai intâi la propriul interes, in locul interesului alegatorului, care spera ca acela pe care l-a votat sa isi faca datoria, renuntând uneori la binele personal. De cele mai multe ori, acest deziderat al alegatorului este o utopie, iar alesul isi vede de treaba, fara sa se gândesca la nevoile celor care l-au desemnat sa ii reprezinte.


Intr-o astfel de situatie se afla si doi deputati gorjeni, care nu au renuntat la functiile de baza pe care le exercita la Universitatea „Constantin Brâncusi“ din Târgu Jiu. In ciuda faptului ca mandatul de ales presupune si asumarea misiunii de reprezentant al intereselor alegatorului, deputatii gorjeni Pantelimon Manta, ales pe listele Uniunii Nationale PSD + PUR, in prezent presedinte al filialei judetene a PC, si Marcel Romanescu, din partea PD, s-au gândit mai intâi de toate cum sa isi conserve si sa isi sporeasca veniturile.


Salariu mai mare la facultate


Ambii parlamentari si-au pastrat cartile de munca la Universitatea din Târgu Jiu si sunt angajati la Camera Deputatilor prin cumul de functii. Potrivit Codului Muncii, orice angajat care se afla intr-o astfel de situatie este obligat sa ii declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza. In situatia de fata, nici unul dintre cei doi deputati nu considera ca functia de parlamentar este mai importanta decât cea de cadru universitar. Acest lucru este explicabil daca este consultata cel putin declaratia de avere a lui Pantelimon Manta. Conform acesteia, Manta a inregistrat anul trecut venituri cumulate de 1,1 miliarde de lei vechi. Astfel, salariul de la Facultatea de Drept, unde este sef de catedra, a fost de 64.900 RON, iar de la Camera Deputatilor de 37.109 RON, adica putin peste jumatate. Deputatul a mai câstigat 14.432 RON din munca de profesor la Colegiul National „Ecaterina Teodoroiu“ si 2.705 RON din activitatea de asistenta juridica depusa in cadrul cabinetului de avocatura pe care il are la Târgu Jiu.


Mai sunt si altii


Pantelimon Manta a declarat ca mai are colegi care sunt in situatia sa: „Cartea de munca este la facultate, unde am norma intreaga. La Camera Deputatilor se stie acest lucru si avem acordul Biroului Permanent pentru a fi angajati, in cumul, prin contract individual de munca. Cred ca mai sunt vreo 15 – 20 de cazuri. Este normal“, a afirmat deputatul Manta.


Deputatul Romanescu este mai modest decât colegul sau, in ceea ce priveste câstigurile. Acesta a avut un salariu de lector la Facultatea de Stiinte Economice de 14.730 RON. Aurora Danaricu, seful Compartimentului Personal din cadrul Universitatii „Constantin Brâncusi“, a spus ca ambii parlamentari au intr-adevar cartile de munca la Târgu Jiu, insa deputatul Manta nu beneficiaza de sporul corespunzator functiei de sef de catedra.


„Ei au cartile de munca la noi si au norma de baza aici. Nu este treaba mea in cel fel sunt angajati la Camera Deputatilor“, a precizat Aurora Danaricu.


De precizat ca deputatul Manta a avut de la inceputul mandatului de parlamentar 45 de luari de cuvânt in plen, 15 propuneri legislative si cinci interpelari. De asemenea, deputatul Romanescu a luat cuvântul de sase ori in plenul sedintelor Camerei Deputatilor, a avut 14 propuneri legislative, patru interpelari si patru declaratii politice.


Atât Manta, cât si Romanescu fac parte din Comisia de invatamânt, stiinta, tineret si sport.


Ce spune Codul Muncii


Art. 35 – cumulul de functii – (1) Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. (2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS