11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAderarea la UE e sigura, dar cu rezerve

Aderarea la UE e sigura, dar cu rezerve

Comisia Europeana va recomanda mâine aderarea României si Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007, insa ia in calcul activarea clauzelor de salvgardare in cazul in care cele doua tari nu vor continua reformele – relateaza agentia France Presse, citata de Hotnews. Tratatul de aderare, pe care cele doua state l-au semnat in aprilie 2005, prevede trei clauze de salvgardare, care ar putea fi activate timp de trei ani, dupa aderare. Domeniile cu probleme sunt „Justitia si Afaceri Interne“ – capitole la care atât Bucurestiul, cât si Sofia au primit recomandari clare, mai ales in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei.


O sursa diplomatica europeana, citata de agentia franceza de stiri, a declarat ca „Bruxellesul va aproba aderarea pentru 2007, dar cu câteva rezerve“. Alt responsabil european a precizat ca România si Bulgaria vor adera la 1 ianuarie 2007, insa vor fi impuse „masuri speciale, identice pentru ambele tari. „Daca activam acum clauzele de salvgardare, nu vom mai avea mijloace de presiune“, a explicat alta sursa diplomatica.


Pericolul exista


Pe de alta parte, comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, a declarat pentru cotidianul britanic The Daily Telegraph ca in raportul ce va fi publicat peste doua zile Comisia Europeana isi va anunta decizia de a nu impune imediat clauzele de salvgardare in cazul României si Bulgariei. Frattini, care este si vicepresedinte al Comisiei Europene, a explicat ca posibilitatea activarii clauzelor exista, intrucât aceasta este stipulata in tratatul de aderare, dar deocamdata nu este nevoie de sanctiuni. Frattini a precizat ca va fi pus la punct un mecanism prin care cele doua tari sa fie ajutate indeaproape, mai ales in justitie, in activitatea de formare si asistenta acordata judecatorilor si procurorilor. Presedintele Parlamentului European (PE), Josep Borel, declara recent ca „toata lumea la Bruxelles asteapta ca raportul CE despre România sa fie pozitiv si ca România sa se integreze in UE in 2007“. Afirmatiile au fost facute la reuniunea extraordinara a presedintilor din PE, la care a participat si premierul Tariceanu. „Nu stiu care vor fi masurile luate de comisarii europeni […], stiu doar ca nimeni nu a sugerat restrictii sau limitari in privinta României“, a spus presedintele Parlamentului European.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS