13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Aplauzele le iau mâine“

„Aplauzele le iau mâine“

Catalin Baicus, Mihai Logofatu si Dan Fasui vin in fata publicului craiovean cu un alt fel de spectacol de teatru „Aplauzele le iau mâine“, un „One man show in 3 personaje“. Cei trei artisti vor sa insufle publicului si o alta viziune asupra teatrului.


Ideea unui astfel de spectacol de teatru i-a apartinut lui Catalin Baicus, actor al Teatrului National „Marin Sorescu“ din Craiova.


„Am vrut sa arat publicului si alta latura a mea“, a mentionat actorul. Artistul este cel care a realizat colajul de texte, precum si cel care semneaza scenografia ineditului spectacol. Faptul ca nu este vorba de un spectacol obisnuit devine evident inca din titlul piesei „Aplauzele le iau mâine“ – un „One man show in 3 personaje“. Alaturi de Catalin Baicus in piesa mai joaca: Mihai Logofatu si Dan Fasui, ambii studenti la teatru.


Publicul, un personaj in piesa


Piesa este, in fapt, o revolta impotriva nefirescului care risca sa devina firesc in societatea actuala. Pe scena, „Ceva“ (personajul lui Catalin Baicus) isi spune cu voce tare pasul, denunta toate neregulile in care ne complacem adeseori, din dorinta de a atrage atentia asupra acestora. Kitschul ridicat la rang de cultura, actorii care prefera compromisurile, playback-ul impotriva caruia nu se ia masuri, toate sunt ironizate intr-o piesa, la care publicul nu poate asista impasibil. O aluzie discreta se face si la actuala situatie politica din tara. Spectatorii primesc o cutie in care pot pune numele celor banuiti ca nu respecta o noua constitutie, proclamata in piesa, acestia sunt chiar indemnati sa-i toarne pe cei care nu respecta noile reguli.


In „Aplauzele le iau mâine“ publicul devine al patrulea personaj, traieste alaturi de actori, iar aceasta nu este decât o dovada a faptului ca organizatorii evenimentului si-au atins scopul.


„Am vrut sa largim orizontul unui public obisnuit doar cu spectacole desfasurate in cadre conventionale“, a mentionat Catalin Baicus. Comunicarea dintre public si artisti este posibila si datorita spatiului ales pentru desfasurarea actului cultural, o sala de club.


Scena nu este decât o prelungire a salii de spectacol, actorii se plimba printre spectatori, discuta cu ei si la un moment dat le dau chiar posibilitatea sa joace in spectacol. La sfârsitul celor cinzeci de minute cât dureaza piesa, aplauzele apar ca un act normal, un gest firesc din partea publicului care vrea sa le demonstreze artistilor ca au fost satisfacuti de ceea ce au privit.


Fara compromisuri


Initiativa tinerilor artisti nu trebuie privita ca o revolta a acestora impotriva modului in care se desfasora celelalte spectacole de teatru. Intentia acestora a fost de a oferi o alternativa la teatrul clasic.


„Noi nu vrem sa indepartam publicul de la spectacolele care se joaca pe scena teatrului national, ci dimpotriva. Intentia noastra este de a determina spectatorii sa retraiasca bucuria de a urmari o piesa de teatru“, a precizat Catalin Baicus. Acesta si-a exprimat crezul ca actoria se poate face si fara a se abdica de la principii.


„Este imposibil ca un actor sa nu reuseasca si fara a face compromisuri, atâta timp cât isi pune in joc toate calitatile“, a spus actorul.


Spectacolul este organizat de Asociatia „I. S. Dragulescu“, care-si propune sa promoveze cultura in formele ei cele mai diverse. In caz ca v-am stârnit interesul, piesa „Aplauzelele iau mâine“ se va mai juca si peste doua saptamâni, pe 5 octombrie, in clubul Arcade. Si de aceasta data, intrarea publicului va fi libera.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS