20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrefierii doljeni au intrat in greva

Grefierii doljeni au intrat in greva

Personalul auxiliar din instantele doljene a inceput ieri greva, sedintele de judecata fiind suspendate intre orele 9.00 si 11.00, si va continua mâine, dupa acelasi program. In cazul in care cererile grefierilor nu vor fi onorate de ministrul Macovei, acestia sunt hotarâti sa declanseze incepând de luni greva generala.


Sindicatul „Justitia“ Dolj a decis sa se alature protestului la nivel national initiat de personalul auxiliar din instante si parchete. Ieri, intre orele 9.00 si 11.00, grefierii de la Curtea de Apel, Tribunalul Dolj si Judecatoria Craiova au iesit in fata instantelor pentru a protesta. Desi miscarea de protest trebuia sa cuprinda si personalul auxiliar din Parchete, grefierii de aici si-au continuat lucrul. Greva a fost declansata dupa ce ultima runda de negocieri, de saptamâna trecuta, dintre ministrul justitiei si reprezentantii Sindicatului „Justitia“ s-a soldat cu un esec pentru personalul auxiliar din instante. Ministrul Monica Macovei le-a pus in fata sindicalistilor o noua varianta a proiectului legii de salarizare, care a nemultumit grefierii.


„Ministerul Justitiei a prezentat o varianta a proiectului legii de salarizare a personalului auxiliar prin care au fost diminuati coeficientii de multiplicare prevazuti in varianta din 1 august, avizata favorabil de CSM si CES. Prin noul proiect tocmai cei cu salariile mici nu vor primi bani in plus si se fac diferentieri intre grefieri, chiar daca atributiile sunt aceleasi pentru toti“, a explicat Constantina Arama, lider sindical „Justitia“ Dolj.


A dat cu o mâna, a luat cu doua


Proiectul prezentat grefierilor de ministrul Monica Macovei aduce o crestere salariala de 15 la suta pentru acestia, insa dispar o seama de sporuri, care reprezinta circa 40 la suta din salariul unui grefier. Astfel, au fost eliminate sporurile de fidelitate sau confidentialitate, cel de executari penale, civile si faliment si s-a redus sporul de instanta. „Majorarea cu 15 la suta a salariilor nu compenseaza nici pe departe eliminarea sporurilor. In aceste conditii, pentru unele categorii de salariati aceasta majorare reprezinta, de fapt, o reducere a drepturilor salariale in timp ce numarul sarcinilor noastre cresc zilnic. Ministrul a motivat ca practica sporurilor este un obicei balcanic care trebuie eliminat, fara sa ia in seama ce raspundere imensa avem si ca suntem legati de acest salariu care se duce in mare parte pe carti, pentru ca trebuie sa fim la curent cu schimbarile legislative“, a mai spus Constantina Arama.


Dezastru


Pe lânga problema salarizarii, grefierii doljeni spun ca se confrunta cu o multime de probleme, iar conditiile in care lucreaza sunt un dezastru. Constantina Arama a explicat ca personalul auxiliar din instantele doljene lucreaza in fiecare zi pâna la ora 19.00, iar atunci când se fac arestari se sta si pâna dupa miezul noptii, in conditiile in care orele suplimentare nu se platesc. Grefierii nu pot cere zile libere pentru ca nu exista oameni care sa-i inlocuiasca, din cauza lipsei acute de personal auxiliar. Liderul sindical mai spune ca, pe lânga toate acestea, grefierii preiau din ce in ce mai mult din sarcinile judecatorilor, in conditiile in care salariile scad in loc sa creasca.


Grefierii doljeni au promis ieri ca protestul va continua si mâine, intre aceleasi ore, iar daca solicitarile nu vor fi solutionate favorabil de Ministerul Justitiei, de luni se va trece la greva generala. Numai ieri, in timpul celor doua ore cât a tinut protestul, au fost blocate sase-sapte sedinte de judecata la fiecare instanta.


Greva generalizata


In cazul in care cererile grefierilor nu vor fi satisfacute, declansarea grevei generale de luni coincide cu suspendarea sedintelor de judecata anuntata de AMR la nivel national. Magistratii au amenintat ca daca pâna luni nu vor fi abrogate doua prevederi din Codul de procedura penala si din Legea privind statutul magistratilor, vor intrerupe lucrul câte o jumatate de ora pe zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII