14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFunctionarii CJ Dolj vor prime... de vacanta

Functionarii CJ Dolj vor prime… de vacanta

Angajatii Consiliului Judetean (CJ) Dolj, membri ai Sindicatului Administratiei Publice, sunt nemultumiti ca nu si-au mai primit in ultimii trei ani primele de vacanta. Cei 48 de functionari publici au dat deja in judecata CJ Dolj si alte câteva sute de functionari publici doljeni, membri de sindicat, ameninta cu actiuni similare.


Pentru ca nu si-au mai primit primele de vacanta de trei ani, 48 de functionari publici, membri ai Sindicatului din Administratia Publica (SAP), filiala Dolj, s-au revoltat impotriva conducerii CJ. Acestia au actionat in judecata consiliul judetean solicitând acordarea primelor de vacanta restante. „Legea nr. 188/1999 prevede ca functionarul public are dreptul, pe lânga indemnizatia de concediu, la o prima egala cu salariul de baza din luna anterioara plecarii in concediu. Actul normativ a intrat in vigoare in ianuarie 2000 si prima s-a acordat pe intreg anul. Din 2001, au aparut tot felul de acte prin care se sisteaza aceste drepturi. Legea bugetului de stat nu prevede acordarea acestor prime si CJ Dolj nu are cum sa le acorde. Cerem, deci, instantei sa oblige CJ Dolj sa acorde aceste prime asa cum prevede legea“, a explicat Ringo Damureanu, presedintele SAP Dolj.


Solicitarea celor 48 de functionari publici se bazeaza pe un precedent creat de angajatii Casei Judetene de Pensii Mures, care si-au câstigat in instanta primele de vacanta.


Prime de vacanta pentru toti functionarii CJ Dolj


Vicepresedintele CJ Dolj, Constantin Dascalu, a declarat ca, daca vor câstiga in instanta, cei 48 de angajati isi vor primi banii, pentru acordarea primelor de vacanta restante angajatii CJ Dolj trebuind sa scoata din buzunar patru – cinci miliarde de lei. „Daca vor câstiga procesul, isi vor primi banii, asa cum a fost si in cazul profesorilor. Legea bugetului nu prevede acordarea functionarilor publici a primelor de vacanta, prevazute in Legea nr. 188/199 privind statutul functionarilor publici. Cum doua legi se bat cap in cap, numai instanta poate hotari acordarea acestor prime“, a spus Dascalu.


Daca instanta va da dreptate solicitarii celor 48 de functionari publici ai CJ Dolj, acestia vor primi primele restante. Profitând de acest lucru, si ceilalti functionari publici ai CJ Dolj isi pot cere primele de vacanta. Acestia trebuie insa sa astepte sa ia o decizie CJ Dolj si in privinta primelor lor sau isi pot actiona si ei sefii in judecata. „Noi vorbim doar de primele membrilor de sindicat, pentru ca hotarârea judecatoreasca va veni nominal si functionarii publici care au actionat in instanta consiliul isi vor primi banii“, a precizat Damureanu.


Conducerea CJ Dolj asteapta raspunsul instantei, dar, daca toti cei 48 de protestatari isi vor câstiga primele de aproximativ un miliard de lei, atunci va fi nevoita sa mai scoata din buget trei – patru miliarde ca sa le dea si celorlalti. „Asteptam decizia instantelor si in functie de ea vom face o analiza si le vom da primele restante si celorlalti functionari publici din consiliu“, a mentionat Dascalu.


Primele de vacanta agita spiritele in primarii


Functionarii publici din CJ Dolj nu sunt singurii care isi cer in instanta primele de vacanta. In zilele urmatoare si conducerile altor institutii publice doljene vor fi chemate in instanta de angajatii furiosi ca nu si-au primit trei ani primele de vacanta.


„Alte 12 actiuni vor ajunge mâine in instanta, printre care cele ale functionarilor publici din Primariile Maglavit, Isalnita, Cerat, Bradesti, Calopar, Dabuleni, Bechet, Melinesti si ale celor de la Directia de Cultura si Culte. Vor urma si altele pentru ca aproximativ 400 de functionari publici doljeni isi vor primele de vacanta restante“, a spus Damureanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS