7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScoala a inceput si pentru copiii „fara parinti“

Scoala a inceput si pentru copiii „fara parinti“

Emotia primei zile de scoala, cunoasterea invatatoarei si a colegilor de clasa sunt momente de o importanta deosebita in viata fiecarui copil. Inceputul de an scolar este mult mai dificil pentru copiii parasiti aflati in ingrijirea asistentilor maternali sau „adapostiti“ in centrele de plasament din Craiova…


18 micuti care au implinit in aceasta vara sase ani au trecut in aceste zile prin momente speciale. Nu sunt cu nimic mai prejos decât ceilalti copii, dar au avut nesansa sa se nasca in familii prea sarace ca sa ii poata creste. Fara parinti sau bunici lânga ei, având alaturi doar asistentii maternali sau sociali ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj, acesti copii au pasit in clasa I. Ei nu au avut posibilitatea sa isi aleaga rechizitele scolare, trebuind sa se multumeasca cu cele pe care le primesc, din fondurile ce le sunt alocate… „Si pentru copilasii parasiti 15 septembrie este o zi speciala. Chiar daca multi dintre ei nu si-au vazut niciodata parintii sau ii intâlnesc doar ocazional, noi si implicit asistentii sociali si maternali profesionisti ii pregatim pentru aceasta zi importanta. 13 dintre copiii care au inceput in aceste zile clasa I sunt crescuti in sânul unor familii, in locuintele asistentilor maternali ai Directiei. Cinci copii se afla insa in regim rezidential, in centrele de plasament sau in apartamentele de tip familial de care dispunem. Pentru fiecare copil se aloca anual prin hotarârea consiliului judetean o suma de bani. In acest an, fiecarui elev ii revin 43 de milioane de lei, deci aproximativ 115.000 de lei pe zi“, a mentionat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice, din cadrul DGASPC Dolj.


Copiii institutionalizati, dornici sa reuseasca in viata


Vitregiti de dragostea parintilor, copiii institutionalizati aflati in evidenta DGASPC Dolj sunt extrem de sensibili, elevi silitori, care au avut rezultate deosebite la scoala, care au urmat liceul si chiar cursurile unei facultati. Numai in aceasta toamna, 19 copii institutionalizati vor merge la un grup scolar sau un liceu craiovean. „De obicei, copiii aleg scoli de meserii pentru a avea sansa sa se angajeze, sa isi câstige banii necesari pentru a se descurca pe propriile picioare dupa implirea majoratului. Sunt insa si copii care aleg sa urmeze o facultate sau chiar un master“, a adaugat Cornel Baloiu.


Alaturi de acesti copii, DGASPC Dolj mai are in evidenta cinci copii scolarizati infestati cu virusul HIV/SIDA, trei in vârsta de 18 ani, iar doi de 16 ani.


Copil crescut in centre de plasament


Valter Tambura a fost abandonat in spital imediat dupa ce s-a nascut. Mama si-a cunoscut-o datorita unor oameni cu suflet care l-au ajutat sa o vada pe cea care i-a dat viata. Pe tata insa nu l-a cunoscut niciodata… A crescut prin leagane de copii, transferat dintr-o institutie in alta… Anul acesta, Valter Tambura a fost admis, la buget, la Facultatea de Teologie, sectia Asistenta Sociala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS