8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInternetul faciliteaza cazarea studentilor in camine

Internetul faciliteaza cazarea studentilor in camine

Cazarile on line in caminele studentesti pentru anul universitar 2006-2007, efectuate pentru a doua oara la Craiova de liderii Conventiei Organizatiilor Studentesti (COS), au inlesnit obtinerea unei camere de catre solicitanti.


Cazarile on line in campusurile studentesti, initiativa pusa in aplicare de reprezentantii Conventiei Organizatiilor Studentesti (COS) din Craiova, in urma cu un an, s-au dovedit si de data aceasta o reusita.


Potrivit presedintelui Uniunii Nationale a Studentilor din România (UNSR), Florin Gust, studentii au putut urmari computerizat unde si când li se va repartiza o camera. „Studentii au scapat in mare parte de nebunia zilelor de cazare. Prin internet s-au intocmit listele cu locurile de cazare existente in campusurile studentesti si tot on line doritorii au putut opta pentru o camera. Pentru anul universitar 2006-2007, la Craiova avem peste 3.500 de locuri de cazare distribuite in 12 camine studentesti. Prin acest sistem, de nebunia cazarilor scapa si cei sositi in Banie din afara judetului, care acum pot urmari de acasa cum se deruleaza repartizarea pe camere. In perioada 26-28 septembrie, tinerii vor putea sti cu exactitate unde si in ce camin au fost cazati“, a spus presedintele UNSR, Florin Gust. Potrivit sursei citate, pe 28 septembrie „cazarile on line“ vor fi intrerupte pentru o zi. „In acea zi se va face o centralizare a locurilor ramase neocupate si vom sti cu exactitate ce numar de studenti vom mai putea caza“, a completat Gust.


Taxa pentru camine ramâne in ceata


Vizavi de cazarile studentilor, un punct de vedere asemanator l-a avut si directorul Centrului de Consiliere si Orientare Profesionala (CCOP) din cadrul Universitatii din Craiova, prof. Valentin Oprea: „De doi-trei ani, campusurile sunt tot mai cautate de studenti. In principiu, in acest an avem aproximativ 4.000 de locuri de cazare. Ca la fiecare inceput de an, discutii vor aparea cu siguranta intre studenti deoarece conditiile de cazare difera de la un camin la altul. De exemplu – in caminul 10 studentii beneficiaza de un confort sporit, camere prevazute cu mobilier nou, dusuri in fiecare camera, termopane la ferestre. Intr-un cuvânt, acest camin are un aspect mult mai modern decât celelalte. Totodata, caminele studentesti beneficiaza in mare parte de retea de televiziune, iar la câteva chiar s-a inceput conectarea la internet“. Potrivit lui Oprea, pe listele de preferinte ale studentilor pot figura din acest an si caminele 6, 7, 8, care au intrat din aceasta toamna intr-un program rapid de modernizare. „La caminele 6 si 7 din campusul TCM se lucreaza intr-un ritm alert. Termenul de finalizare a lucrarilor este 1 ianuarie 2007, pentru ca o data cu noul an calendaristic studentii sa se mute in casa noua“, a completat directorul CCOP de la Craiova. Potrivit sursei citate, cele doua camine vor avea un „look nou“, modern, o cosmetizare de ordinul miliardelor de lei. Totodata, de reabilitare cu bani de la Ministerul Educatiei va beneficia si caminul 9 din Craiova. „Si in acest camin ne-am propus sa desfiintam baile comune si sa dotam fiecare camera cu grup sanitar. Mai mult decât atât, pe fiecare palier va exista câte o camera tip bucatarie unde studentii pot pregati si lua masa“, a completat directorul CCOP Craiova, prof. Valentin Oprea. Din cele spuse de liderul studentilor, Florin Gust, un lucru incert pentru studenti, pâna la aceasta ora, il reprezinta taxa de camin. „Nu pot spune cu exactitate la ce suma se vor ridica taxele de cazare in acest an. Sumele vor fi stabilite de Senatul Universitatii in cursul acestei saptamâni. Oricum, pâna atunci, noi, reprezentantii studentilor, vom continua negocierile cu guvernul. Lucrurile nu pot ramâne neschimbate“, a completat Gust.


„La masa negocierilor…“


„Prioritare sunt: dublarea burselor studentesti sau aducerea acestora la echivalentul salariului minim pe economie, de aproximativ 3,3 milioane de lei, majorarea subventiei pentru camine si cantine, cât si alocarea de bonuri de masa studentilor, in valoare de un milion de lei“, a spus Florin Gust, presedintele UNSR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII