19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolitistii doljeni, verificati

Politistii doljeni, verificati

Politistii doljeni nu au avut angajamente si nici nu au colaborat cu Securitatea. Cel putin acesta este rezultatul declaratiilor pe propria raspundere date de majoritatea ofiterilor si subofiterilor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj.


Dupa ce Ordonanta de Urgenta 16/2006, care modifica Legea privind deconspirarea Securitatii ca politie politica, a intrat in vigoare in februarie, toti ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor au fost obligati sa faca o declaratie pe propria raspundere privind apartenenta ca agent sau colaborator al politiei politice comuniste.


Scopul principal al acestei ordonante este de a limita angajarea persoanelor care au avut relatii cu fosta Securitate in accederea la functii publice. In judetul Dolj, aproape toti politistii au completat astfel de declaratii, iar din acestea rezulta ca nici un ofiter sau subofiter din cadrul IPJ Dolj nu a facut politie politica. „Restantieri“ la intocmirea declaratiilor pe propria raspundere sunt lucratorii de la rutiera, insa conducerea IPJ Dolj spune ca sunt sanse foarte mici ca un ofiter sau subofiter de aici sa fi facut politie politica. „Eu si adjunctii mei am completat deja acele declaratii si le-am inaintat la Bucuresti. Pot spune ca sunt linistit din acest punct de vedere, pentru ca nu am avut de-a face cu Securitatea. Depunerea declaratiilor este pe punctul de a se incheia. Doar politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere mai au de depus declaratiile, insa nu cred ca cineva de acolo a avut legaturi cu fosta Securitate. Pâna acum nu am avut cazuri in care cineva sa declare ca a facut politie politica“, a declarat comisarul Georgel Enescu, seful IPJ Dolj.


Cei care au mintit vor fi demisi


Conform Ordonantei nr. 16/2006, nu exista nici un fel de sanctiune pentru cei care declara ca au facut politie politica, insa Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va publica in Monitorul Oficial numele agentilor, inclusiv numele conspirative, functiile si faptele calificate ca fiind activitati de politie politica. Sanctiuni sunt stipulate doar pentru cei care au avut legaturi cu fosta Securitate si cei care declara in fals ca nu au facut politie politica. Dupa ce toti politistii doljeni vor depune la inspectorat declaratiile, acestea vor inaintate CNSAS, care va verifica validitatea lor.


In cazul in care CNSAS constata o neconcordanta intre declaratia pe propria raspundere privind apartenenta ca agent sau colaborator al politiei politice comuniste si rezultatul verificarii, publicat sub forma deciziei definitive in Monitorul Oficial al României, Consiliul va sesiza Parchetul de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie si va instiinta institutia din care respectivul face parte.


Cât despre oportunitatea unei astfel de actiuni, conducerea IPJ Dolj spune ca in urma ei poti afla cu cine lucrezi lânga tine. „Probabil ca aceasta verificare are rolul de a vedea cu cine lucram, sa se afle cine a facut abuzuri in acele vremuri, pentru ca cine are un stil de munca format cu greu se poate schimba. Oricum, daca cineva din cadrul IPJ Dolj a avut legaturi cu Securitatea si a negat acest lucru, va raspunde in fata legislatiei in vigoare“, a mai spus comisarul Georgel Enescu.


Rapoarte


In Dolj exista si persoane care au recunoscut ca au fost nevoite sa dea anumite rapoarte de activitate, dar pentru ca intrau in atributiile postului ocupat atunci. Printre acestia se numara Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj, care inainte de 1989 lucra in turism, consilierul judetean PD, Constantin Mândruleanu, care in trecut raspundea de Comisia pentru studenti straini. Eugenia Nita, consilier judetean PSD, in trecut director economic in Libia, si Dan Lupescu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Dolj, au declarat ca au intocmit rapoarte, conform legislatiei in vigoare inainte de 1989.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII