14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDestine refacute intr-un centru maternal la Lupeni

Destine refacute intr-un centru maternal la Lupeni

Zeci de femei din Valea Jiului, impreuna cu copiii lor, ajung intr-un centru maternal de la Lupeni, din cauza abuzurilor de acasa. Aceste fiinte indura ani la rând violentele la care le supun sotii lor, iar fenomenul tinde sa ia amploare.


22 de ani, uitati in numai trei luni


Vali este o femeie tânara, cu trei copii mari, dar care recunoaste cu lacrimi in ochi ca a indurat un calvar acasa, alaturi de sotul alcoolic. A ajuns la centrul din Lupeni, dupa ce a aflat de la o prietena de existenta lui, iar acum a reusit sa-si invinga teama si-l poate infrunta pe cel care in curând nu va mai fi sotul ei. „Timp de 22 de ani am indurat bataile lui. E alcoolic si copiii au ajuns sa fie traumatizati. Nu mai vrem nici unul acasa, de aceea am inaintat divortul, cu atât mai mult cu cât copiii si-au regasit si ei, in sfârsit, linistea“, a spus Vali.


Femeia a venit la centru in urma cu trei luni, „pentru ca in toti acestia ani mi-a fost rusine de vecini“ si acum isi da seama ca a fost cea mai buna alegere. Fata mare invata la un liceu din Lupeni si este cea mai buna din clasa. Copiii au invatat sa-si poarte singuri de grija si sa vada viata altfel. „Aici e bine, mai bine ca acasa, unde poate nu aveam ce sa le dau de mâncare. Suntem toti mai fericiti si, dupa divort, speram sa ramânem in casa noastra, iar tatal lor sa plece“, a mai spus femeia.


Ultimul locatar abia are o saptamâna


In prezent, in Centrul maternal de la Lupeni sunt opt mame si 17 copii, ultimul venit fiind un baietel, care a fost adus la centru din maternitate. Mama a fost ajutata de asistentii maternali sa se externeze, iar fratii mai mici care i-au asteptat la centru erau nerabdatori sa-si vada fratiorul. Toti au invatat aici cum sa se poarte, cum sa-si gospodareasca timpul liber, iar mamele lor isi recapata, in primul rând, increderea in ele. „Aici pot beneficia de consiliere psihologica, femeile primesc alimente o data pe saptamâna, iar apoi isi creeaza un meniu. Cel mai important este ca ele devin constiente ca pot reusi singure“, a spus Alexandru Coman, seful Centrului Maternal.


Cel putin 48 de familii au fost consiliate si peste 100 de femei au fost gazduite in centru, care a fost dat in folosinta in urma cu doi ani, pe 15 iunie 2004.


Tot mai multe cazuri


Ingrijorator este faptul ca fenomenul privind violenta domestica ia amploare de la an la an, iar, specialistii spun ca sunt foarte multe cazuri in care femeile nu stiu cui ar trebui sa se adreseze.


Toti cei care ajung aici au parte de un tratament adecvat, consiliere psihologica, iar copiii deprind calitati pe care in familiile lor nu avea nici o sansa sa le inteleaga. Exista si situatii in care sotii se impaca si, nu de putine ori, astfel de cazuri sunt date exemplu pentru cei din centru. In alte situatii, intervin autoritatile locale si, atunci când se poate, mamei si copiilor li se repartizeaza o locuinta sociala ori sunt ajutate sa si le repare pe cele pe care le au deja si, dupa câteva luni in care stau la centru, devin independenti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS