8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNu au primit nici o locuinta modulara

Nu au primit nici o locuinta modulara

Sute de oameni din Plosca sunt revoltati impotriva primarului comunei Bistret, acuzându-l ca i-a lasat in voia sortii, sa doarma pe la vecini, rude sau chiar sub cerul liber, nesolicitând locuinte modulare. In plus, satenii il acuza ca ar fi distribuit materiale de constructii in functie de simpatii, uneori chiar la oameni ale caror locuinte au ramas intacte…


Comuna Bistret, din judetul Dolj, este una dintre cele mai afectate localitati din cauza revarsarii Dunarii. In urma situatiei si anchetelor sociale realizate de angajatii primariei, in comuna exista 142 de case cazute complet si alte 173 care necesita consolidare. In ciuda acestui fapt, nici un locuitor din comuna nu a primit locuinta modulara, oamenii traind prin grajduri, prin corturi improvizate sau pe la rude. Explicatia primarului Constantin Raicea pentru situatia in care se afla sute de oameni este simpla. „Imediat dupa dezastrul din primavara, am facut adresa catre Prefectura Dolj, in care am solicitat locuinte modulare pentru satenii ramasi fara adapost. Atunci, cei de la prefectura au decis ca oamenii sa fie mutati in locuinte modulare, dar in satul vecin, in Brândusa. Satenii au refuzat insa sa se mute, ramânând astfel si fara locuinte modulare… Dupa o perioada, am solicitat iar locuinte provizorii si ni s-a promis ca atunci când vor avea disponibile vom primi. Oricum, majoritatea oamenilor stau pe la neamuri, nu dorm sub cerul liber… Nici in alte comune nu au primit toti sinistratii locuinte modulare“, a spus primarul comunei Bistret.


Materiale de constructii depozitate la rude


In ceea ce priveste distribuirea materialelor de constructii, primarul se scuza politicos, marturisind cu „mâna pe inima“ ca viceprimarul, Dumitru Bratan, raspunde de constructii si nicidecum el. Dar, ca primar ce este, are situatia „sub control“, explicând ca anchetele sociale realizate de angajatii sai au fost verificate apoi de reprezentantii Inspectoratului de la Disciplina in Constructii din Craiova, care au evaluat locuintele, stabilind numarul caselor cazute si al celor afectate. „Acuzele privind distribuirea materialelor la familii ale caror case nu au fost afectate de ape sunt total nefondate. Multi dintre sinistrati si-au depozitat materialele pentru reconstructia caselor pe la portile sau in ograda rudelor ale caror case nu au fost deloc afectate… Dimpotriva, ne putem lauda ca am efectuat verificari atente, descoperind astfel persoane care au solicitat ajutor sau materiale de constructii, desi locuintele lor nici macar nu au fost atinse de ape. Pe lânga toate acestea, in urma cu câteva saptamâni un barbat din comuna a spart magazia in care erau depozitate materiale de constructii“, a mentionat primarul Raicea.


Privind distributia materialelor de constructii catre sinistrati, primarul a explicat ca acestea sunt repartizate in permanenta, prioritate având cei care pot reconstrui casele cu forte proprii, urmeaza distribuirea catre locuintele avariate, lasând pentru final pe cei mai amarâti, cazurile sociale: batrânii, vaduvele, familiile cu multi copii. „Pentru cazurile sociale am inteles ca vor fi distribuite si sume de bani din bugetul statului, de aceea i-am lasat la final…“, a concluzionat Constantin Raicea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS